Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Hem ‘tarihi’ hem ‘hayati’ dönüşüm. Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan en önemli alanlarından olan Tarihî Çarşı ve Hânlar Bölgesi, çevreleyen beton yığınlarından biri daha ortadan kaldırıldı. Saniyeler içinde çöken binanın yıkımını izleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Biz yalnızca hanlar bölgesinin siluetini bozan kötü binaları ortadan kaldırmıyoruz. Aynı zamanda yapıların ne kadar çürük olduğu görülüyor. Çok daha sağlıklı bir kentsel dönüyüm yapmış olduğumuz da ortada” dedi.
BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da desteklenen Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nde yıkım çalışmaları hızla devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da katılmış olduğu törenle Kızılay binasının yıkımıyla başlayan süreç, İşkur, Merkez Bankası binası, Pirinç Han’ın arkasındaki türbenin etrafını saran 15 dükkân, iç kısımdaki 4 bina ve en temel cadde üstündeki 2 binanın yıkımıyla devam etti. Daha önce Cemal Nadir Caddesi üzerinden görülmeyen Ulu Cami ve hanlar, yıkımların ardından tüm ihtişamıyla ortayla çıkarken, caddeye cepheli 240 metrekare taban alanlı 7 katlı bir bina daha yıkıldı. İş makinasının birkaç dokunuşuyla toz bulutu eşliğinde bina yerle bir olurken, bugüne dek 28 binanın yıkımıyla yaklaşık 3500 metrekare alan ortaya çıkmış oldu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da kentin tarihi siluetini ortaya çıkaracak proje kapsamında yapılan son yıkımı yerinde takip etti. Bursa’da tarihi gün yüzüne çıkarma çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Başkan Aktaş,
“Osmanlının çınarı Bursa tarihi değerleriyle tekrar ayağa kalkıyor. Hanlar bölgesi 14. Yüzyılda başlanıp, 16. Yüzyılda mütekamil hale gelen için han, bedesten çarşı, Uucami ve camiler, alışveriş mekanları, türbe ve okullarıyla 480 dönümlük alanda yaşanılası bir alandır. Bursa’nın Osmanlı’nın kurulmuş olduğu, eski şehir diye tabir ettiğimiz bu alanı ihya çalışmaları, hızlı bir biçimde devam ediyor. Daha önce duyurduğumuz proje gereği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un destekleriyle bir taraftan kamulaştırma çalışmaları devam ederken, normal hayat akamete uğramadan yıkımları gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkürler” dedi.
Kızılay, İş-Kur ve Merkez Bankası Binasının yıkımıyla başlayan sürecin hızla devam ettiğini kaydeden Başkan Aktaş,
“Şimdi artık kamulaştırdığımız kişilere ait binalarla devam etmekteyiz. Ekipler bu hafta 5 katlı ve 7 katlı 2 binayı daha yıktılar. Diğer yıkımlar da kısa bir süre içinde gerçekleşecek. Biz yalnızca hanlar bölgesinin siluetini bozan kötü binaları ortaya çıkarmadık. İnanın insanlara çok büyük iyilik yapmış olduğumuzı düşünüyorum. Yıkım esnasını görmüş olsalar, birkaç kolona dokunulduğunda yapıların bir peynir kalıbı gibi nasıl yıkıldığını anlayacaklar. Bizden binaları, kat kat yıkalım gibi bir talepte bulunulmuştu. Ancak binanın birkaç köşesine ellediğinizde yapıların yerle bir olduğunu görüyoruz. Bitişik nizam binalar olmasa, ufak bir depremde ayakta kalması mümkün değil. Çok daha sağlıklı bir kentsel dönüşüm yapmış olduğumuz ortadadır” dedi.
Bugüne kadar 28 bina yıkarak 3 000 600 metrekarelik bir alan ortaya çıkardıklarını vurgulayan Başkan Aktaş, “Ulucami’ye kadar alanı komple ortaya çıkarmış olacağız. Modern, gelişen, sen temelyileşen bir Bursa var. Ama Osmanlı’ya başkentlik etmiş Bursa’yı tarihiyle de ayağa kaldırma devam etmekteyiz” ifadelerini kullandı