enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3659
EURO
36,3013
ALTIN
2.819,98
BIST
9.371,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
17°C
Bursa
17°C
Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
16°C
Cuma Çok Bulutlu
11°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
13°C
Pazar Parçalı Bulutlu
14°C
Advert

Bursa Osmangazi’de Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına bakış

Bursa Osmangazi’de Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına bakış
14.11.2024 08:00
10
A+
A-

Bursa Osmangazi’de Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına bakış Bursa Osmangazi’de Maksim Gorki’nin eserleri ve yaşamına dair bir inceleme Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Maksim Gorki Romanlarında Yoksulluğun Sosyolojik Çözümlemesi’ etkinliğinde, Sosyolog Mürvet Özçelik Doğan ve Tarihçi İsmail Taha Bilici, katılımcılarla birlikte sınıf mücadelesi, toplumsal adalet ve yoksulluğun birey ve toplum üzerindeki etkilerini derinlemesine ele aldı.

Bursa Osmangazi’de Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına bakış

Bursa Osmangazi'de Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına bakış

Bursa Osmangazi Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına bakış

Bursa Osmangazi’de Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına bakış Osmangazi Gösteri Merkezi’nde düzenlenen programda Sosyolog Mürvet Özçelik Doğan, Maksim Gorki’nin romanlarında ve tiyatro oyunlarında Rus toplumunun çarpıcı bir portresini çizdiğini ifade etti. 1868’de Novgorod’da doğan Gorki’nin, ‘Toplumcu Gerçekçilik’ akımının önde gelen isimlerinden biri olduğunu belirten Doğan, “Yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Gorki, anneannesi ve büyükbabası tarafından büyütülmüştür. Küçük yaşta çalışmaya başlayan Gorki, işçilerin sorunlarını yakından deneyimlemiştir. Gerçek adı Aleksey Maksimoviç Peşkov olan sanatçı, yaşamındaki zorluklar ve acılardan dolayı Rusça’da ‘acı’ anlamına gelen ‘Gorki’ adını kullanmaya başlamıştır,” diye konuştu.

Bursa Osmangazi’de Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına bakış

Tarihçi İsmail Taha Bilici, Maksim Gorki’nin güçlü ve etkileyici sözleri sevdiğini vurgulayarak, “Gorki’nin en büyük özelliği, işçi sınıfının sorunlarını başarıyla dile getirmesidir. ‘Ana’, ‘Ekmeğimi Kazanırken’ ve ‘Klim Samgin’in Hayatı’ yazarın en tanınmış romanları arasında yer alır. Ayrıca, ‘Ayaktakımı Arasında’, ‘Küçük Burjuvalar’ ve ‘Güneşin Çocukları’ gibi eserleri dünya genelinde sahnelenen ünlü tiyatro oyunlarındandır. Sovyetler Birliği Komünist Akademisi tarafından proleter yazar olarak kabul edilmesinin ardından Gorki’ye önce Sovyetler Birliği’nin en yüksek onuru olan Lenin Madalyası verildi, ardından Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi üyeliğine seçildi. Ancak Gorki’nin Sovyet devlet yazarına dönüştürülmesi, itibarına büyük ölçüde zarar verdi. Sonrasında Bolşevik çizgiye yeniden dönen Gorki, uzun süre Sovyetler Birliği dışında yaşadıktan sonra 18 Haziran 1936’da Moskova’da hayatını kaybetti,” dedi.

Maksim Gorki Kimdir?

Bursa Osmangazi'de Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına bakış

Bursa Osmangazi Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına bakış

Maksim Gorki, asıl adıyla Aleksey Maksimoviç Peşkov, 28 Mart 1868’de Rusya’nın Novgorod kentinde doğdu. Yoksul bir ailede büyüyen Gorki, anneannesinin yanında zor bir çocukluk geçirdi. Küçük yaşlardan itibaren çalışmaya başlayan Gorki, işçi sınıfının zorluklarını ve adaletsizliklerini bizzat yaşayarak öğrendi. Bu deneyimler, ileride eserlerine güçlü bir biçimde yansıdı.

“Toplumcu Gerçekçilik” akımının öncülerinden olan Gorki, işçilerin sorunlarını dile getiren ve sosyal adaleti savunan eserler yazdı. En ünlü romanları arasında Ana, Ekmeğimi Kazanırken ve Klim Samgin’in Hayatı bulunur. Ayrıca Ayaktakımı Arasında ve Güneşin Çocukları gibi tiyatro oyunları da dünya çapında tanındı.

Sovyetler Birliği tarafından proleter yazar olarak kabul edilen Gorki, Lenin Madalyası ile onurlandırıldı ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi üyeliğine seçildi. Ancak devletin resmi yazarına dönüşmesi, itibarına zarar verdi. Bir süre Sovyetler Birliği dışında yaşayan Gorki, 18 Haziran 1936’da Moskova’da hayatını kaybetti. Yazdığı eserlerle toplumsal adaletsizliği ve yoksulluğu işleyerek dünya edebiyatına büyük katkılarda bulunmuştur.

Programın sonunda katılımcılar, söyleşi hakkındaki görüşlerini paylaşarak Maksim Gorki’nin düşüncelerini günümüzle nasıl ilişkilendirdiklerini dile getirdi.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.