Bursa Osmangazi’de bilim tutkunlarını soğuk hava durduramadı Osmangazi Belediyesi ve Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü iş birliğiyle düzenlenen “Köylerde Bilim Buluşmaları” etkinlik serisinin üçüncüsü Soğukpınar Mahallesi’nde gerçekleştirildi. “Cumhuriyet Işığında Bilim” temasıyla gerçekleşen etkinlik, Soğukpınar Mahallesi Muhtarı Mehmet Şirin’in bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerine dair bilgilendirici konuşmasıyla başladı.
Gökyüzü meraklıları, teleskoplarla Venüs’ü gözlemleme fırsatı bulurken, Emekli Bürokrat Vedat Atacan “Atatürk ve Bilim” başlıklı sunumuyla katılımcılara ilham verici bir konuşma yaptı. Ardından, Tarihçi İlker Tankut, NOBEL ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın hayatını ve başarılarını aktardı.
Astrofotoğrafçı Eyüphan İzmirlioğlu, astrofotoğrafçılık üzerine bilgiler paylaşarak galaksiler ve nebulalarla ilgili çektiği fotoğrafların hikayelerini anlattı. Amatör astronom Arif Bozdemir ise gökyüzündeki bazı yıldızları ve takım yıldızları tanıttı. Soğuk havaya rağmen, ateş başında toplanan katılımcılar, bilim dolu ve keyifli bir gece yaşadı.
Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkan, Atatürk’ün Cumhuriyeti bilimsel temeller üzerine inşa ettiğine vurgu yaparak, “Bu etkinlik için özellikle bu köyü seçtik. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlik haftasındayız ve bu hafta ‘Cumhuriyet Işığında Bilim’ temasıyla köylerde bilim buluşması yapmanın çok anlamlı olacağını düşündük. Cumhuriyetin felsefesi ve bilimin kökleri aynı temele dayanır. Atatürk, Cumhuriyeti kurarken bilimi ve bilimsel yöntemi merkeze almıştır. Onun gerçekleştirdiği devrimlere baktığınızda, hepsinin bilimsel yaklaşıma dayandığını görebilirsiniz. Bu akşam, bilimi Cumhuriyet ruhuyla buluşturuyor ve Atatürk’ün bilim anlayışını katılımcılarla paylaşıyoruz. Soğuk havaya rağmen buraya gelen herkesle bilim dolu bir akşam geçiriyoruz,” dedi.
Emekli Bürokrat Vedat Atacan, Atatürk’ün toplum tarafından daha çok asker, siyasetçi ve devrimci kimliğiyle tanındığını belirterek, “Ancak Atatürk’ün güçlü bir bilim yönü de vardır,” dedi. Atacan, “1922 yılında, Kurtuluş Savaşı’ndan yeni çıkmış bir ülkenin lideri olarak Bursa’ya gelen Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, burada ilk kez şu sözleri dile getiriyor: ‘Askeri liseden itibaren tüm fikirlerimi ve düşüncelerimi Türkiye’nin kurtuluşundan sonra açıklıyorum.’ Atatürk’ün bu düşüncelerinde eğitime ve bilime verdiği önemin altı çiziliyor. Ona göre, eğitim ve bilim olmadan bir toplum, karşısındaki herhangi bir gücün esiri olmaktan kurtulamaz,” ifadeleriyle Atatürk’ün bilim ve eğitim vizyonunu vurguladı.
Astrofotoğrafçı Kazım Eyüphan İzmirlioğlu, “Köylerde Bilim Buluşmaları etkinliğine gerçekten büyük önem veriyoruz,” diyerek bilimden giderek uzaklaşıldığını hatırlattı ve ekledi: “Bilimi yeniden hatırlatmak, bu ortamı tekrar yaşatmak çok kıymetli. Bu etkinliği mümkün kılan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a, Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü yetkililerine ve Soğukpınar Mahallesi sakinlerine teşekkür ederim. Gözle görülmeyen ancak her zaman bizimle olan galaksi ve nebulalara dair çektiğim fotoğrafları paylaşıp, hikayelerini anlattım,” dedi.
Etkinliğin son konuşmasını yapan Tarihçi İlker Tankut, “Cumhuriyetimizin 101. yılına yaklaşırken, bugün köylerde bilim etkinliğinde bulunuyoruz. Cumhuriyet’in sağladığı bilim ortamının bir sonucu olarak, ülkemize ilk NOBEL gururunu kazandıran bilim insanı Aziz Sancar’ı tanıttım,” diye konuştu. “Cumhuriyet Işığında Bilim” temalı etkinlik, katılımcıların teleskopla Satürn gözlemi yapmasıyla sona erdi.