Bursa iş dünyasının dış ticaret hacmini güçlendiren adımlar atan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) ihracat seferberliği Eylül ayında da tüm hızıyla sürüyor. BTSO’nun Küresel Fuar Acentesi ve Ur-Ge projeleri kapsamında Eylül’de geniş katılımlı 11 yurt dışı programı düzenlendi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa iş dünyasının küresel arenada daha rekabetçi bir yapıya kavuşması için gerçekleştirdikleri çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
Üyelerini farklı sektörlerde dünyanın en önemli fuar organizasyonlarıyla buluşturmaya devam eden BTSO, firmaların yeni iş bağlantıları kurmasına da büyük katkı sağlıyor. 41 binden fazla üyeye sahip BTSO, Küresel Fuar Acentesi ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte yürütülen Ur-Ge Projeleri kapsamında şimdiye kadar 160’a yakın yurt dışı programı düzenledi. 40 ayrı ülkeye gerçekleştirilen ihracat seferlerine ise 6 bine yakın iş insanı katıldı.
EYLÜL’DE 11 AYRI YURT DIŞI SEFERİ
BTSO’nun ihracat odaklı projeleri Eylül ayında doludizgin devam etti. 2018 yılının ilk 7 aylık döneminde 30’a yakın yurt dışı programına imza atan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Eylül ayında takvimine aldığı 11 ayrı yurt dışı programını da başarıyla tamamladı. Fransa’dan Amerika’ya, Almanya’dan Kazakistan’a kadar dünyanın farklı coğrafyalarında düzenlenen etkinliklerde yer alan BTSO üyeleri önemli işbirliklerinin temellerini atarak, Bursa’ya döndü.
TEK HEDEF İHRACAT
Eylül ayında tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalar, Meclis Başkanı Ali Uğur’un başkanlığında Paris’te düzenlenen Premiere Vision ve Texworld Fuarı ile Türk-Fransız Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Otomotiv sektörü temsilcileri BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener ve Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan’ın başkanlığında Almanya’da düzenlenen Automechanika Fuarı’nda incelemelerde bulunurken, mobilya üretiminde büyük tecrübeye sahip olan Bursalı firmalar, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gürses başkanlığında Çin’de gerçekleştirilen ‘Furniture Fuarı’nı ziyaret etti. Gıda sektöründe faaliyet gösteren BTSO üyeleri Yönetim Kurulu Üyeleri Aytuğ Onur ve Haşim Kılıç başkanlığında Rusya’da düzenlenen ‘World Food Moscow Fuarı’nı, mermer sektöründe faaliyet gösteren BTSO üyeleri ise İtalya’da düzenlenen Marmomac – Cersasie 2018 Fuarı’nı inceledi.
UR-GE MORALİ
Türkiye’nin en fazla Ur-Ge Projesi yürüten kurumu olan BTSO, Eylül ayında Uluslararası Rekabeti Geliştirme projelerine de imza attı. Kompozit Ur-Ge projesi kapsamında Otomotiv kompozitlerine yönelik ABD’de düzenlenen SPE Fuar ve Kongresi’ne katılan firmalar, otomotiv sektöründe önemli bir marka olan Ford’un Ar-Ge merkezini ziyaret etti. Raylı Sistemler Ur-Ge projesi üyeleri ise BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan’ın katılımıyla Almanya’da düzenlenen İnnotrans Berlin Fuarı’na katılım sağladı.
Bebe Çocuk Konfeksiyonu Ur-Ge projesi üyeleri BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş’un katılımıyla Kazakistan ve Kırgızistan’da B2B görüşmeleri ve ticaret merkezi ziyaretlerine imza attı. Kimya Ur-Ge projesi temsilcileri ise BTSO Meclis Üyesi İlker Duran’ın katılımıyla Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen ikili iş görüşmelerinde bulundu.
“FİRMALARIMIZIN İHRACAT POTANSİYELİNİ GÜÇLENDİRİYORUZ”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın üretim ve ihracatta uzun yıllara dayanan bir tecrübeye sahip olduğunu söyledi. Bursalı firmaların yurt dışı fuar ve B2B organizasyonlarıyla sektörlerinde yaşanan gelişmeleri yakından inceleme fırsatı yakaladığını belirten Burkay, Küresel Fuar Acentesi ve Ur-Ge Projelerinin Bursa’da ihracatçı firma sayısının artmasına önemli ölçüde katkı sağladığını kaydetti. Ticari Safari Projesi kapsamında ise son 4 yılda 17 bini aşkın iş insanını Bursa’da sektörlerle buluşturduklarını ifade eden Burkay, “Bursa iş dünyası üretimde ciddi bir potansiyele sahip. BTSO olarak firmalarımızın yurt içi pazarlar dışında dünya arenasında da boy göstermesini istiyoruz. Firmalarımızın bunu başarabilecek potansiyeli var. Ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Ekonomik saldırılara maruz kaldığımız bu dönemden ancak üreterek ve ihracat yaparak çıkabiliriz.” dedi.
İNADINA ÜRETİM İNADINA İHRACAT
BTSO’nun ihracat odaklı projelerinin de katkısıyla son 5 yılda Bursa’daki ihracatçı firma sayısında önemli bir artış gerçekleştiğini ifade eden Başkan Burkay, “Yeni ihraç pazarlarına erişebilmek adına yurt dışı fuarlarımız kilit rol oynuyor. Bu yıl sonuna kadar ABD, Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Sırbistan’a ihracat seferlerine devam edeceğiz. Küresel Fuar Acentesi, Ticari Safari, nitelikli fuar organizasyonlarımız, Türk Ticaret Merkezlerimiz, Ülke Masalarımız ve İş Konseylerimizle Bursamızı uluslararası pazarlara taşımayı sürdüreceğiz. Sektörlerimizin rekabetçi gücünü artıran Ur-Ge projelerimizin sayısını da 20’nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
BTSO VE KOSGEB DESTEK VERİYOR
BTSO ve KOSGEB, Küresel Fuar Acentesi kapsamında düzenlenen iş gezilerine katılan firmaların ulaşım, konaklama ve rehberlik ücretleri gibi harcamalarına kolaylık sağlamaya devam ediyor. KOSGEB, organizasyonlara katılan firmalara yakın ülkeler için 3 bin lira, uzak ülkelerde ise 5 bin liraya kadar destek sunarken; BTSO da başvuru yapan her üyeye yılda iki defaya mahsus olmak üzere 1.000 liraya kadar destek veriyor. BTSO üyeleri ayrıca www.kfa.com.tr adresinden fuarlar hakkında detaylı bilgiler alıp, sektörlerine ilişkin organizasyonlar için başvuruda da bulunabiliyor.