Bursa İş Dünyası “TEKNOSAB Lojistik Park” İçin Güçlerini Birleştiriyor BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin ekonomik başarısının üretim odaklı bir modelle şekillenmesi gerektiğini vurguladı: “Ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliği için ülkemizin hikayesi üretim temelli olmalıdır.”
Bursa İş Dünyası MÜSİAD Bursa Şubesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Bursa Müstakil Düşünceler Konferansı’nda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın Türkiye’nin üretim merkezlerinden biri olarak, diğer şehirlerden farklı bir hikayeye sahip olması gerektiğine inandıklarını belirtti. Burkay, 2013 yılından bu yana BTSO’da göreve geldiklerinden itibaren Bursa ekonomisine yön vermek için “güçlü strateji, güçlü ekonomi, güçlü vizyon ve güçlü nesil” temelleri üzerine kurulu 60’tan fazla makro projeyi hayata geçirdiklerini vurguladı.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, MÜSİAD Bursa Şubesi’nin düzenlediği Müstakil Düşünceler Konferansı’na katılarak “Bursa Ekonomisi ve Gelecek Vizyonu” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Başkan Burkay, BTSO’nun yürüttüğü projeler arasında yer alan TEKNOSAB Lojistik Park Girişim Sermayesi Yatırım Fonu gibi önemli girişimleri MÜSİAD Güçlerini Birleştiriyor Bursa Şubesi üyeleriyle paylaştı. Programa, MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Şenocak ve Yönetim Kurulu Üyeleri ev sahipliği yaparken, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri de hazır bulundu.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, MÜSİAD Bursa Şubesi üyeleriyle bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “MÜSİAD benim ailem.” dedi. Burkay, MÜSİAD’ın kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden Türkiye’nin kalkınmasına önemli katkılar sağladığını vurguladı. “Bugün 80’den fazla ülkede örgütlenmeyi başaran MÜSİAD, artık dünya çapında ses getiren bir sivil toplum kuruluşu haline geldi. Bu başarı, bir davanın eseri. Emeği geçen büyüklerimize teşekkür ediyorum.” diyen Burkay, MÜSİAD Bursa Şubesi’nin çalışmalarını da yakından takip ettiğini ve Başkan Alparslan Şenocak ile tüm üyeleri gayretlerinden dolayı tebrik ettiğini ifade etti.
Ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Başkan İbrahim Burkay, dezenflasyon politikalarının tüm sektörler üzerinde etkili olduğunu belirtti. Talep enflasyonunun baskılandığı, ancak maliyet enflasyonunun yükseldiği zorlu bir süreçten geçtiklerini ifade eden Burkay, “Yüksek enflasyon koşullarında şirketlerimizin ayakta kalması mümkün değil. Üretim ve ticaret hayatımızın her kesimi için zorlayıcı olan bu süreci en az zararla atlatmayı hedefliyoruz. Ekonomi yönetiminin, üretimden ticarete, istihdamdan ihracata kadar katma değer yaratan tüm firmalarımızı dikkate alarak düzenlemeler yapması, bu dönemde en büyük beklentimizdir. Bu konudaki görüşlerimizi ve çözüm önerilerimizi ekonomi yönetimiyle her fırsatta paylaşmaya devam ediyoruz,” dedi.
Enflasyonla mücadele sürecinin bir paradoksu da ortaya koyduğunu vurgulayan Başkan İbrahim Burkay, “Firmalarımızın en büyük şikayetlerinden biri işlerin durgun seyretmesi, diğeri ise kalifiye eleman yetersizliği. Bu iki şikayet, aslında yaşadığımız sorunların kaynağını gözler önüne seriyor. Türkiye’nin en büyük avantajı üretim heyecanı ve dinamik ekonomik yapısıydı. Bu dinamizmi kaybetmememiz gerekiyor. Bu nedenle, Bursa’nın üretim üssü olarak hikayesinin diğer şehirlerden farklı olması gerektiğine inanıyoruz. 2013 yılından bu yana BTSO’da yürüttüğümüz çalışmalarla, Bursa ekonomisine yön vermek için güçlü strateji, sağlam ekonomi, ileriye dönük vizyon ve nitelikli bir nesil oluşturmak adına 60’tan fazla makro projeyi hayata geçirdik,” dedi. Ayrıca Burkay, Bursa’nın sanayideki dönüşümünü büyük oranda tamamladığını belirtti.
Bursa’nın 2013 yılından bu yana ekonomik göstergelerde kaydettiği önemli ilerlemeye dikkat çeken Başkan İbrahim Burkay, şu sözlerle konuşmasına devam etti: “Bu süreçte Ar-Ge ve tasarım merkezi sayımız 19’dan 170’e çıktı, kilogram başına ihracat değerimiz ise 4,5 dolara ulaştı. Yıllık ihracatımız 17 milyar dolar seviyelerine yükselirken, orta yüksek teknoloji ihracatındaki payımız da ülke ortalamasının iki katına çıktı. Ürettiğimiz mal ve hizmetleri 200’den fazla ülke ve bölgeye ihraç ediyoruz. Sanayideki dönüşümünü büyük ölçüde tamamlayan Bursa, tarihi projelerle milli teknoloji hamlesinde kilit aktörlerden biri haline geldi. Son yıllarda hayata geçirilen dev ulaşım projeleri sayesinde Bursa, küresel ticaret ağında artık çok daha güçlü bir çekim merkezi haline geldi.”
Başkan İbrahim Burkay, Bursa’nın son 4-5 yılda yatırım alanlarının yetersizliği nedeniyle yerinde sayan bir kimliğe büründüğüne dikkat çekerek, “Bu durumu orta ihracat tuzağı olarak tanımlıyoruz. Rekabet içinde olduğumuz şehirler sanayi yatırımlarıyla Bursa’yı ihracat sıralamasında dördüncülüğe çekti. Bundan 10 yıl önce, Türkiye’nin ihracatı 145 milyar dolarken, Bursa 12,8 milyar dolarlık ihracatıyla ikinci sıradaydı. 2023 yılında Türkiye’nin ihracatı 255 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşırken, Bursa 17,6 milyar dolarlık ihracatıyla Kocaeli ve İzmir’in gerisine düşerek 4. sıraya geriledi. Bu gidişat devam ederse, önümüzdeki yıllarda ilk 10’daki yerimizi de kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. BTSO olarak, bu durumla ilgili çözüm önerilerimizi yıllardır dile getiriyoruz. Bursa’nın planlı, ölçek ekonomisine uygun yeni yatırım alanlarına acil ihtiyacı var. BEBKA’nın raporuna göre, yerleşim alanlarının içinde sıkışmış ve plansız bölgelerde üretim yapan yaklaşık 8 bin sanayi tesisimiz bulunuyor. Bu firmalar kapasite artırımı, depolama ve lojistik sorunlarıyla mücadele ediyor ve aynı zamanda kent trafiği ve çevre açısından ciddi sorunlar yaratıyor. Bu tesisler için planlı yeni sanayi alanlarına duyulan ihtiyaç artık ertelenemez bir noktaya ulaştı. Şehrin tüm dinamiklerinin katkısıyla iş dünyasının önceliklerini de dikkate alacak bir Kent Anayasası’nın bir an önce hazırlanması gerekiyor,” dedi.
Başkan İbrahim Burkay, sanayinin ihtiyaçlarına yanıt vermek amacıyla hayata geçirilen TEKNOSAB projesi hakkında bilgiler paylaştı. Bölgede şu ana kadar 12 firmanın üretime başladığını ve çalışan sayısının 4.700’e ulaştığını belirten Burkay, yıl sonuna kadar 37 firmanın daha faaliyete geçeceğini ve bu sayede yatırım tutarının 40 milyar TL’ye ulaşacağını ifade etti. Türkiye’nin ileri teknoloji yatırımlarına yönelik hedefleri doğrultusunda yürütülen TEKNOSAB’da, Güney Marmara’nın en büyük ve en kapsamlı lojistik merkezini kurmayı planladıklarını açıkladı. Burkay, “Bu çerçevede bir ilke imza atarak TEKNOSAB Lojistik Park Girişim Sermayesi Yatırım Fonumuzu kurduk. Toplam yatırım bütçesi 210 milyon dolar olan proje için SPK’dan onay aldık ve ilk grup payların BTSO ve TEKNOSAB üyesi yatırımcılara ihraç süreçleriyle ilgili hesap açım işlemlerini başlattık. A ve B grubu paylar arasında herhangi bir imtiyaz farkı bulunmuyor. Katılım paylarını alan yatırımcılar, TEKNOSAB Lojistik Park Projesi’ne ortak olacak ve bu büyük projenin değer artışı, kira gelirleri ve diğer avantajlarından faydalanabilecek. MÜSİAD Bursa üyelerinin de bu projeye mutlaka talepte bulunmalarını bekliyoruz,” dedi.
MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Şenocak, küresel ekonomide önemli bir değişim ve dönüşüm süreci yaşandığını belirterek, uluslararası rekabette ülkelerin gücünü artık şehirler ve bölgelerin belirlediğine dikkat çekti. Şenocak, “Bu gerçek doğrultusunda, Bursa gibi üretim merkezi kentlerin, Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına taşıma sorumluluğunu artıracak yeni bir bakış açısına ve buna uygun hamlelere ihtiyaç duyduğu açıktır. Bursa’nın yaklaşık 11 bin kilometrekarelik yüzölçümünün binde 8’ine rağmen, kent ekonomisine yüzde 46 oranında katma değer sağlayan sanayimizin, ölçek ekonomisine uygun ve kapasite artışını mümkün kılacak yeni yatırım alanlarıyla desteklenmesi, hem şehrimizi hem de Türkiye’yi çok daha parlak bir geleceğe taşıyacaktır,” dedi.
Bursa İş Dünyası MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Şenocak, Bursa’nın sanayi ve üretim kapasitesinin yanı sıra sağlık, tarım ve turizm gibi alanlardaki potansiyelini de hızla değere dönüştürecek adımlar atması gerektiğini vurguladı. Şenocak, “Bu alanlarda doğru ve hızlı hamlelerle, Bursa’yı her yönüyle öne çıkan bir kent haline getirebiliriz. Yeter ki bu hedefe uygun şehirleşme ve yatırım modelleri geliştirelim. MÜSİAD Ailesi olarak, bu bakış açısıyla üyelerimiz ve Bursa’daki iş dünyası kuruluşlarıyla güç birliği yaparak, yerli ve milli ekonomi için üretmeye devam ediyoruz. ‘Yüksek Ahlak Yüksek Teknoloji’ ilkesiyle, ülkemizin ekonomik gelişimine katkı sunarken, aynı zamanda toplumsal kimliğimizi ve değerlerimizi korumayı hedefleyen bir misyonu temsil etmeyi sürdüreceğiz,” dedi.