enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5029
EURO
36,1862
ALTIN
2.985,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
Advert

Bursa Göç Tarihi Müzesi 4 yaşında

Bursa Göç Tarihi Müzesi 4 yaşında
09.11.2018 15:04
313
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 7 Kasım 2014’te kent belleğine kazandırılan Bursa Göç Tarihi Müzesi 4. kuruluş yıldönümünü  ‘Göçlerle kurulan şehir Bursa’ konferansıyla kutladı.

Kentin 8500 yıllık göç tarihine ışık tutan Bursa Göç Tarihi Müzesi, 4. kuruluş yıl dönümünde önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. Kentin kuruluşundan bu yana uygar yaşam izlerinden başlayarak günümüze kadar Bursa’ya yapılan göçlerin; siyasi, sosyal, ekonomik, demografik ve sosyolojik açıdan senaryolaştırıldığı müzede gerçekleştirilen  ‘Göçlerle kurulan şehir Bursa’  konferansı müze dostlarından yoğun ilgi gördü. Tarihçi-Akademisyen Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu’nun konuşmacı olduğu konferansa Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mihrimah Kocabıyık’ın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanı Aziz Elbas,  Müzeler Koordinatörü Yaşar Elmas,  Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik, Özel Mavi Atlas Havacılık Okulu öğretmen ve öğrencileri, Bursa Kültürel Tanıtma Derneği üyeleri ile çok sayıda müze meraklısı katıldı.

Konferans öncesi söz alan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mihrimah Kocabıyık müzenin kuruluş amacına ilişkin bilgi verdi. Kocabıyık,  Bursa’nın Balkanlar,  Kafkasya, Kırım ve Orta Asya’da aldığı göçlerin senaryolaştırıldığı Bursa Göç Tarihi Müzesi’nin kentin geçmişten günümüze yansıyan adeta bir aynası olduğunu söyledi. Koleksiyonları, sergileri, ulusal ve uluslararası projeleri ve atölyeleriyle kendisini sürekli yenileyen Bursa Göç Tarihi Müzesi’nin kentin kültürel mirasının önemli bir parçası olduğuna dikkat çeken Kocabıyık,  interaktif düzenekler ve canlandırmalarla müzede Bursa’ya yapılan göçlerin; siyasi, sosyal, ekonomik, demografik ve sosyolojik izlerinin gözler önüne serildiğine dikkat çekti. Kocabıyık, “Bursa’daki yoğun demografik hareketliliği ve bu canlılığın getirmiş olduğu kültür ve medeniyeti bilimsel kaynaklarla destekleyip sürekli canlı tutan Bursa Göç Tarihi Müzesi, geniş bir kültürel birikime ayna tutuyor. Tüm hemşerilerimizi 4. kuruluş yıldönümünü kutlayan müzemizi gezmeye davet ediyorum” diye konuştu.

Göçlerle kurulan şehir Bursa

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ise kentin kuruluşundan bu yana aldığı göçler üzerinden günümüzdeki Bursa’nın nasıl şekillendiğini anlattı. Akçalar mevkiinde bulunan Aktopraklık Höyüğü’nde 8.500 yıl öncesine dayanan Bursa’daki ilk köy toplumunun izlerine ulaşıldığını ifade eden Oğuzoğlu, MÖ. 6.000-5.500 yılları arasına tarihlenen ikinci aşamadaysa, yerleşik düzene geçildiğini söyledi. Bursa’nın kuruluşundan bu yana birçok büyük göçe sahne olduğunu ifade eden Oğuzoğlu, bunlardan birinin de 93 Harbi olarak bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı sonrası yaşandığını söyledi. Oğuzoğlu, “Savaş, baskı zulüm ve yıldırma politikaları sonucunda yerlerinden edilen milyonlarca insan geride arazilerini, mülklerini, çocukluklarını kısaca hayatlarının bir bölümlerini bırakmışlar. 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı, 1. ve 2. Balkan savaşları, 1. Dünya Savaşı, Cumhuriyet Dönemi, 1989 Soydaş göçü ile doğuda Kafkaslar, kuzeyde Kırım ve batıda Balkanlar’dan büyük göç hareketleri yaşanmıştır. Anadolu’ya yapılan bu göçler, Bursa’yı da etkilemiştir. 93 Harbinden 1989 Soydaş Göçü’ne kadar binlerce insana ev sahipliği yapan Bursa, en son büyük göçünü 1989 yılında 53.000 kişinin Bursa’yı yurt edinmesi ile almıştır” diye konuştu.

Konferansın ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mihrimah Kocabıyık, katılımlarından dolayı Prof. Dr Yusuf Oğuzoğlu’na teşekkür belgesi takdim etti. Konferansın sonunda Başkanvekili Kocabıyık ve katılımcılar müzenin 4. Kuruluş yıldönümünü pasta keserek kutladı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.