enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
7°C
Pazar Çok Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Bursa, fetönün proje merkezi mi?

Bursa, fetönün proje merkezi mi?
11.05.2024 21:37
152
A+
A-

Bursa, fetönün proje merkezi mi? Soğuksu ve Seymen mahallelerindeki tarımsal arazi rant hırsına kurban edilemez! Teknosab’ı kuranlar şimdide İleri Teknoloji Bölgesi diye, verimli arazileri ranta peşkeş mi çekiyorlar?

Bursa, fetönün proje merkezi mi?

Bursa, fetönün proje merkezi mi?

Bursa, fetönün proje merkezi mi?

BURSA – Teknoloji OSB daha bitmemişken Bursa’nın bu kez doğusunda, lojistiğe uygun olmayan Tarım Bölgesine nasıl ”İleri Teknoloji ve Depolama Alanı” ilan edilir?

Bursa öncelikli olarak atıl haldeki 4 OSB’yi masaya yatırmalı. Yeni OSB Bursa’ya ihanet değil midir?

Bursa, fetönün proje merkezi mi?

Bursa, fetönün proje merkezi mi?

OSB adı altında arsa rantı için çalışan sanayici ve siyasetçiler Bursa’ya ihanet mi ediyor?

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, biz bu soruları sorarken TBMM’de bomba soru önergeleri verdi.

İşte CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın haber merkezlerine düşen o haber metni;

TOKİ tarafından Kestel İlçesi’nin Soğuksu ve Seymen Mahalleleri’nde (1127 parsel ve çevresi) “Ülke Ekonomisine Katkı Sağlayacak Organize Sanayi Alanlarının Geliştirilmesine Yönelik Hedef” doğrultusunda kurulması planlanan “Sanayi Alanı” için hazırlanan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, 22 Nisan 2024 tarihinde Bursa İl Müdürlüğü ilan panosunda ve internet sitesinde yayımlanmıştır. Bu değişiklikler, 18 Nisan 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanmış olup, yasalara aykırıdır!

CHP’Lİ PALA: YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER YASALARA AYKIRI

CHP’li Pala, plan değişikliği yapılan alanın bir kısmının mevcut mevzuat uyarınca “tarımsal niteliği korunacak alanlar” ve “diğer tarım alanı” statüsünde olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “İmar Kanunu’nun 8. maddesine göre, tarım arazileri Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda belirtilen izinler alınmadan tarımsal amaç dışında planlanamaz. Ancak, Bursa’nın anayasası niteliğindeki 1/100.000 ölçekli plandaki değişiklikle bu yasa yok sayılıyor. ‘Ben istedim oldu’ zihniyeti hem Bursa’ya hem de ülkemize zarar veriyor. Bu değişiklikle dikili alanların yanı sıra diğer tarım arazilerinde de yapılaşma ve sanayileşme baskısı oluşacak. Planın imara açılması, havayı, toprağı ve suyu kirletecek ve bol su kullanmayı gerektiren sanayi tesislerinin kurulmasına yol açacak. Bu değişiklik hem mevzuata aykırı hem de insan sağlığını, bölgedeki ekolojik hassasiyetleri ve tarımsal-hayvansal üretimin niteliğini hiçe sayıyor!”

CHP’li Pala, açıklamasında “Ülke Ekonomisine Katkı Sağlayacak Organize Sanayi Alanlarının Geliştirilmesine Yönelik Hedef” adı altında ekonomik çıkar gözetilerek hazırlanan planların tarım alanlarını yağmaladığını belirtti. Pala, “Yapılan değişikliğin yerli ve milli üretime katkı sağlaması, istihdam yaratması gibi ekonomik ve teknik hesaplar ile parselin bir bölümünün fiziksel uygunluğunun, projenin uygulanması için tek ve yeterli ölçüt olmadığı aşikar. Bu değişikliğin süreç ve sonuçlarından birçok bakanlık sorumludur. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere dört ayrı bakanlığa soru önergesi verdim,” ifadelerini kullandı.

CHP’li Pala’nın sorduğu sorular ise şöyle: 

 

İçişleri Bakanlığına:

  1. Bursa Valiliği tarafından, söz konusu yer için 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 4. Maddesinde söz edilen ‘yer seçimi kararı’ alınmış mıdır? Alındı ise bu kararın alınma tarihi, kapsam ve içeriği nedir?

 

  1. Aynı yer için Bursa Valiliği tarafından alınmış bir “kamu yararı kararı” var mıdır? Alındı ise bu kararın alınma tarihi, kapsam ve içeriği nedir? 

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına:

 

  1. Söz konusu yer için, Bakanlığınız tarafından 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 4. Maddesinde söz edilen ‘yer seçimi kararı’ alınmış mıdır? Alındı ise bu kararın alınma tarihi, kapsam ve içeriği nedir? 

 

  1. Aynı yer için, Bakanlığınız tarafından alınmış bir “kamu yararı” kararı var mıdır? Alındı ise bu kararın alınma tarihi, kapsam ve içeriği nedir?

 

  1. Yukarıda açıklanan plan değişiklikleri sonrasında bazı bilgiler, plan açıklama raporları ve basın aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmış ancak, bazı taşınmazların S.S İleri Teknoloji Sanayi Toplu Yapı Kooperatifine devri konusunda TOKİ ile bu Kooperatif arasında imzalanan protokolün içeriği açıklanmamıştır. Bu protokolün içeriği nedir? 

 

  1. Basında yer aldığına göre üyelerinden biri avukat dahi olan gerçek kişilerin de bulunduğu anlaşılan adı geçen kooperatifte hangi kişi ve kuruluşlar yer almaktadır ve hangi ileri teknoloji üretimi gerçekleştiren sanayiciler olarak kabul edilmiştir?

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına:

 

  1. Plan değişiklikleri sonrasında bazı bilgiler, plan açıklama raporları ve basın aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmış ancak, bazı taşınmazların S.S İleri Teknoloji Sanayi Toplu Yapı Kooperatifine devri konusunda TOKİ ile bu Kooperatif arasında imzalanan protokolün içeriği açıklanmamıştır. Bu protokolün içeriği nedir?

 

Tarım ve Ormancılık Bakanlığına: 

 

  1. OSB kurulmak istenen arazinin bir bölümünün tarım alanı olması yüzünden, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa göre, buralar için Bursa İl Toprak Koruma Kurulundan tarım dışı kullanım iznine yönelik olumlu karar verilmesi gerekmektedir. Bursa İl Toprak Koruma Kurulu, 21.06.2018 tarihli kararıyla tarım dışı kullanıma izin vermiştir. Ancak, bu karar Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmeliğin md.12/f.8 hükmüne göre, 2 yıl içinde uygulamaya geçilemediğinden yürürlüğünü yitirmiştir. Aynı karara dayanılarak 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında değişikliğe gidilmektedir.

1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında değişiklik yapılabilmesi bakımından Bursa İl Toprak Koruma Kurulu’ nun yürürlükte olmayan kararını canlı tutabilmek adına, Bakanlığınızca, “olur/uygundur/yürürlüktedir” yönünde bir beyan, yazı, karar oluşturulmuş mudur? Oluşturuldu ise, bunun tarih, sayı, kapsam ve içeri nedir?

 

Not: Devamı isim isim gelecek!

Nokta – Murat Doruk

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.