Büyükşehir Belediyesi tarafından bilimi topluma yaymak ve geleceğin nitelikli işgücünü yetiştirmek hedefiyle projelendirilen Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, kent ekonomisine bilim turizmi ile de artı değer sağlıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projelerinden, dünyanın sayılı bilim merkezlerinden biri olan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, her alanda örnek olmaya devam ediyor. Çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun her kesiminin bilim ve teknolojiye ilgisini çekmek, kolay anlaşılır ve eğlenceli bir şekilde bilimsel konuları sunmak amacıyla kurulan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Tayvan Ulusal Bilim ve Teknoloji Müzesi ile Bursa’da Bilim Turizmi’nin gelişmesi adına önemli bir işbirliği başlattı. Asya Pasifik Bilim Merkezleri Birliği’nin (ASPAC) üyesi olan Tayvan Ulusal Bilim ve Teknoloji Müzesi ile Bursa BTM arasında imzalanan protokol, Ocak ayında hayata geçiriliyor. Taraflar arasında imzalanan protokol kapsamında Tayvan’dan Bursa’ya gelecek olan bilim meraklıları, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından bir hafta süreyle bilim ve kültür kamplarında ağırlanacak. Tayvan’dan gelecek 27 kişilik ilk kafile 18-26 Ocak tarihleri arasında Bursa’da olacak.
Bursa BTM ASPAC’te
Birçok alanda örnek olan ve ürettiği sergi ve deney düzenekleri ile de ülke ekonomisine katma değer sağlayan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Bursa’yı uluslararası alanda başarıyla temsil ediyor. Dünyanın en saygın etkinliklerinden biri olan ve bu yıl ‘Bilim Mutfağı’ temasıyla Tayvan’ın başkenti Taipei’de gerçekleştirilen ASPAC (Asia Pacific Network of Science & Technology Centers) Asya Pasifik Bilim ve Teknoloji Merkezleri Ağı toplantısında Bursa’yı temsil eden BTM yetkilileri, 30’dan fazla oturumun gerçekleştirildiği konferansta hem Bursa BTM’yi anlattı, hem de bilim turizmine yönelik önemli bağlantılar gerçekleştirdi. Tayvan’ın başkenti Taipei’de 3 gün süren konferansta, Bursa’da hayata geçirdikleri etkinlikler hakkında bilgi veren BTM’den Nazım Enes Altan, Öğretmenler Loncası ve Bursa BTM’nin dünya çapında ses getiren ve geçtiğimiz yıllarda bir dünya rekoruna sahne olan Science Expo’yu anlattı.
ASPAC nedir?
Asya Pasifik Bilim ve Teknoloji Merkezleri Ağı (ASPAC), dünya çapında, bilim merkezlerin üye olduğu bir çatı kuruluşudur. 1997 yılında bölgedeki bilim merkezleri arası iletişimi sağlamak ve bilim merkezlerinin bölgedeki etkinliğini arttırmak amacıyla kurulan ASPAC’in 20 den fazla ülkede yaklaşık 100 üyesi bulunmaktadır. 2015 yılında ASPAC’e üye olan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi 1998 yılından bu yana uluslararası katılımlı yıllık toplantı ve konferanslar düzenleyen ASPAC’e Asya pasifik bölgesi dışında tam üye statüsü taşıyan ilk bilim merkezidir.