Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen turistler iğneden ipliğe tüm gereksinimini Edirne’den karşılıyor
Edirne’de Bulgar ve Yunan turistler, iğneden ipliğe tüm muhtaçlığını kentten karşılarken, reçetesiz ilaç ve destek besin gereksinimleri için de eczanelerde yoğunluk oluşturuyor. Edirne Eczacı Odası Lideri Gürkan Kılıçcıgil, “Eczaneye temel müracaatlarının sebebi bilhassa Türkiye’deki sıhhat siyasetinin sağlam temelleri nedeniyle ilaç fiyatının belirli bir oranda tutulması, bununla birlikte görece olarak birtakım ilaçların ucuz kalması ve de Türkiye’de çok güçlü bir ilaç sanayisi olması. Bulgaristan’da olmayan sıhhat sistemindeki ilaçlarla ilgili olarak da buralarda hem kaliteli hem de ucuz ilaca erişebiliyorlar” dedi.
Sınır kenti Edirne’de, kur farkı nedeniyle birçok muhtaçlığını karşılamak için gelen Bulgar ve Yunan turistler, başta alışveriş merkezleri olmak üzere birçok kesimde yoğunluk oluşturuyor.
Komşu ülke vatandaşları, bilhassa son periyotta reçetesiz ilaç ve destek besin muhtaçlıkları için kentteki eczaneleri tercih ediyor.
Edirne Eczacı Odası Lideri Gürkan Kılıçcıgil, soğuk algınlığına karşı önleyici ilaçlar ve destek besinlere istek gösteren turistlerin ağır talebinin, Türkiye’deki ilaç kesiminin kaliteli ve ucuz olmasından kaynaklandığını söyledi.
Vitaminler ve besin desteklerine talebin ağır olduğunu anlatan Kılıçcıgil, “Sadece ilaç değil, çok önemli sayıda vitaminler ve besin desteklerine talep, ilaca olanın katbekat üstünde. Bilhassa kolay soğuk algınlığında kullanılan, çeşitli destekler emeliyle kullanılan birçok besin desteğine Bulgar vatandaşların talepleri oluyor” diye konuştu.
“Reçeteli ilaçları almaları mümkün değil”
Bulgaristan’dan gelen bir kişinin, kendi ülkesinde yazdırdığı reçetesiyle Türkiye’de ilaç alamadığını hatırlatan Kılıçcıgil, “Yasa ve yönetmeliklerde birtakım ilaçların reçeteyle satışı ile ilgili olarak katı yönetmeliklerimiz var. Bu yönetmelikler dahilinde eczanelerimiz hareket ediyor. Bulgar vatandaşların reçeteyle geldiklerinde, şayet reçete Bulgaristan’da yazıldıysa da Türkiye’de rastgele bir geçerliği yok. Onların kesinlikle bir Türk tabibi tarafından muayene edildikten sonra reçete edilmesi lazım.
Onun için reçeteli talepleri katiyetle karşılanmıyor. Lakin Bakanlığın belirlediği sıhhat turizmi çerçevesinde de bizim Edirne’mizdeki hastaneler de Bulgaristan vatandaşlarına hizmet ediyor, bunu bir gelir kalemi olarak görüyoruz ülkemizde. Şayet Türk tabiplerimiz reçete ederlerse Bulgar vatandaşlarına, onların pasaportlarıyla süreç yapıp ilaçlarını teslim ediyoruz. Yani olağan olarak reçeteli ilaçları para verip almaları mümkün değil