DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
26°C
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C

Bulaşıcı değil ama salgın gibi yayılıyor!

Bulaşıcı değil ama salgın gibi yayılıyor!
27.07.2024 07:15
5
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Şeker Hastalığı ve Yüksek Tansiyon: Birlikteliği ve Riskleri

Şeker hastalığı, bulaşıcı olmayan ancak salgın gibi yayılan kronik bir hastalıktır. Türkiye’de yaklaşık 65.000 diyaliz hastası bulunmakta ve bu hastaların yaklaşık %40’ı şeker hastalığı nedeniyle böbrek yetmezliği yaşamaktadır.

Yüksek Tansiyon ile Bağlantısı

Araştırmalar, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon arasında güçlü bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Sonradan edinilmiş şeker hastalığı hastalarının yaklaşık %70’i de yüksek tansiyon hastasıdır. Bu hastaların bir kısmı tansiyonlarını düşürmek için ilaç kullanmaktadır.

Ortak Paydaları

Hem şeker hastalığı hem de yüksek tansiyon kronik hastalıklardır ve hayat boyu devam ederler. Her iki hastalık da kişinin beslenme, egzersiz ve yaşam tarzından doğrudan etkilenir. Bu iki hastalığın bir arada olması, kalp hastalığı sıklığını ve bu hastalıklara bağlı ölümleri artırır.

Riskleri Azaltma

Şeker hastalığı ve yüksek tansiyon riski, sağlıklı beslenme, zararlı alışkanlıkların bırakılması, düzenli egzersiz, kilo kontrolü ve ilaç tedavisi ile azaltılabilir. Bu önlemler, kan şekeri ve kan basıncını kontrol altına alarak yaşamı tehdit eden riskleri en aza indirir.

Böbrek Hasarı

Şeker hastalığı, atardamarlara ve böbreklere zarar verir. Böbrekler tuz ve su atılımını bozar, bu da kan basıncının yükselmesine neden olur. Bu hasar, yüksek tansiyona ve dolayısıyla kalp krizi ve felç gibi hastalıklara yol açabilir.

Tuz Tüketimi

Şeker hastaları yüksek tansiyonu önlemek için tuz tüketimlerini kısıtlamalıdır. Günlük tuz tüketiminin yaklaşık bir çay kaşığı kadar olması önerilir. Ancak, çoğu yiyecekte tuz bulunduğu unutulmamalıdır.

Doktor Kontrolleri

Şeker hastaları ve yüksek tansiyon hastaları, düzenli doktor kontrollerine gitmelidir. Bu kontroller, kan basıncının kontrol altında tutulmasını, ilaç tedavisinin uygunluğunu ve komplikasyonların erken teşhisini sağlar.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.