enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Kar Yağışlı
8°C
Bursa
8°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Açık
8°C
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Advert

Buğday ve arpa hasadında kayıp uyarısı

Buğday ve arpa hasadında kayıp uyarısı
19.06.2024 12:11
11
A+
A-

Hasat Kayıplarında Çiftçi ve Ülke Ekonomisi Zararda

Arpa ve Buğday Hasadında Rekolte Kayıpları

TÜBİFED Başkanı Ahmet Saltık: “Çiftçiler düşük maliyet arayışında ve biçerdöver işletmecileri de daha fazla alanı kısa sürede biçme hedefinde olduğu için hasat sırasında yüzde 7’ye varan rekolte kayıpları oluşuyor.”

Hasat Sırasındaki Kayıp Nedenleri

Biçerdöverciler, maliyetleri düşürmek için hızlı çalışmaya yöneliyor ve bu da ürünü yeterince işleyememelerine neden oluyor. Makineye aşırı yüklenme, dane kayıplarını artırıyor.

Yüzde 7 Rekolte Kaybı

Türkiye’de hasat edilen 45 milyon ton üründe yaklaşık 5 milyon ton kayıp yaşanıyor. Bu oran nakliye kayıplarıyla benzer seviyede.

Meslek Mensuplarının Çalışma Kalitesi

Türkiye’deki 20 binden fazla biçerdöver operatörü genellikle yetenekli olsa da acele hasat, dane kayıplarına yol açabiliyor.

Çiftçilerin Biçerdöver Kontrolü

Çiftçilerin hasat sırasında biçerdöverlerin performansını denetlemeleri önemli. Kayıpların önlenmesi için biçerdöver operatörleri ve ziraat mühendisleri eğitim alıyor.

Rekolte Kaybının Etkileri

Rekolte kaybı, çiftçilere ve sektördeki diğer paydaşlara zarar veriyor. Ülke ekonomisine de önemli bir kayıp olarak yansıyor.

Eğitimlerin Önemi

Ziraat mühendisleri ve biçerdöver operatörlerine yönelik eğitimler, kayıpların azaltılmasında kritik rol oynuyor. Çiftçilerin de biçerdöver kontrolü konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor.

Doğal Etkenler ve Israf

Şiddetli yağmur ve dolu gibi doğal faktörler de kayıplara yol açabiliyor. Buğday hasadındaki kayıplar, İstanbul’un yıllık ekmek ihtiyacını karşılayabilecek seviyede.

Özveri ve Bilinç

Profesyonel biçerdöver operatörleri, ürüne zarar vermemek için özenle çalışıyor ve her bir danenin kıymetini biliyor. Çiftçiler ve yetkililer, kayıpları azaltmak için iş birliği yapmalı ve sektörün sürdürülebilirliğini sağlamalı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.