BTSO’nun Üye Sayısı 57 Bine Ulaştı 57 bini aşkın üyesiyle Türkiye’nin en büyük ticaret ve sanayi odalarından biri olan BTSO, üyelerinin Oda projeleri hakkında daha fazla bilgi edinmeleri için bir “Üye Bilgilendirme Toplantısı” düzenledi. BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, Yönetim Kurulu ve yeni üyelerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay yeni üyelere hitap ederek, “Zorlu bir dönemde iş hayatına adım attınız, sizleri içtenlikle tebrik ediyorum. İşletmelerinizin hayırlı ve verimli olmasını diliyorum. Rabbim hepinize işinizde başarı nasip etsin,” ifadelerini kullandı.
BTSO’nun 135 yıllık köklü geçmişine dikkat çeken Başkan Burkay, “Kozahan’da faaliyetlerine başlayan Odamız, Cumhuriyetin ilk yıllarında 1.500 üyeye sahipti. Bugün, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken üye sayımız 57 bine ulaştı. Türkiye’nin en büyük ticaret ve sanayi odalarından biri olan BTSO, ülke ekonomisinin lokomotifi olan Bursa’ya güç katmayı sürdürüyor,” dedi.
Başkan Burkay, bir kentin kendi coğrafyasında varlığını sürdürebilmesinin en önemli unsurunun yerel yetenekleri olduğunu belirterek, Bursa’nın İpek Yolu ile başlayan tarihi yolculuğunda ekonomi ve ticaretin merkezi konumunda olmayı başardığını vurguladı. Bursa’nın güçlü ekonomik yapısını geleceğe taşımak için yoğun bir çaba sarf ettiklerini ifade eden Burkay, kentin ekonomik performansı hakkında önemli veriler paylaştı. “Bursa’nın toplam dış ticaret hacmi 28 milyar dolara ulaşıyor, bu da birçok BM üyesi ülkeden daha yüksek bir dış ticaret performansına sahip olduğumuz anlamına geliyor. Bursa’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri de dış ticaret fazlası veren bir kent olması. Bugün, Bursa gibi 7 milyar dolar dış ticaret fazlası veren 10 şehrimiz daha olsaydı, ülkemizin cari açık sorunu ortadan kalkardı,” şeklinde konuştu.
İbrahim Burkay, Bursa’nın Türkiye’nin değer üreten en önemli şehirlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “BTSO olarak ticaretten sanayiye, hizmetten eğitime, turizmden gıdaya kadar geniş bir yelpazede projeler geliştiriyoruz. Bu projeler, 70 meslek komitesinde görev alan meclis ve komite üyelerimizin talepleri doğrultusunda şekilleniyor. Sizlerden bu projelerden yararlanmanızı, meslek komitelerinizle temas kurarak sorunlarınızı ve çözüm önerilerinizi paylaşmanızı bekliyoruz. Günümüz iş dünyasında network çok kritik bir önem taşıyor. Eskiden sermaye ve bilgiye erişim en değerli unsurlardı, ancak dijitalleşme ile birlikte network yönetimi en öncelikli konu haline geldi. Başarılı şirketlerin en büyük yetkinliği güçlü iletişim ağı oluşturmak. Siz de networkünüzü ve iletişiminizi sağlam tutun. Toplantılarımıza katılım gösterin, projelerimizden faydalanın, fikirlerinizi sunarak çalışmalarımıza yön verin,” ifadelerini kullandı.
Başkan Burkay, BTSO’nun en büyük gücünün üyeleri olduğunu belirterek, “BTSO olarak üyelerimizi dünya ile buluşturuyor, uluslararası pazarlara açılmalarına destek sağlıyoruz. Yurt dışında düzenlediğimiz etkinlikler ve alım heyeti organizasyonları sayesinde üyelerimize, küresel ekonomideki yeni trendleri yerinde görme ve deneyimleme fırsatı sunuyoruz. Günümüzde bilgiye ulaşmak kolay ancak tecrübe edinmek çok daha değerli. BTSO olarak, üyelerimizi farklı girişimcilerle bir araya getiriyor ve yeni network imkanları oluşturarak onlara bu tecrübeyi kazandırıyoruz,” dedi.
Başkan Burkay, 2013 yılında göreve geldiklerinde 16 makro projeyle yola çıktıklarını belirterek, TEKNOSAB, Bursa Business School, GUHEM, KFA Fuarcılık, BUTEKOM ve BTSO MESYEB gibi Türkiye’ye örnek olan 60’tan fazla projeyi ortak akılla hayata geçirdiklerini vurguladı. Firmaların günlük yoğunlukları nedeniyle dünya çapındaki gelişmeleri takip etmekte zorlanabileceğine dikkat çeken Burkay, “Biz üyelerimizin gündelik koşuşturmacada gözden kaçırdığı birçok fırsatı onların önüne getiriyoruz. Asıl başarımız burada; biz yalnızca orkestrasyonu sağlıyoruz. Eskiden ‘Oda ne iş yapar?’ diye sorulurdu, ama bugün bu soruya ihtiyaç kalmadı. Gerçekleştirdiğimiz her proje hepimizin ortak başarısı. Sizlerin de tüm öneri ve söylemleri şehrimizin yararı için olmalı,” dedi.
Başkan Burkay, Bursa’yı Türkiye ekonomisinde farklı bir konuma taşıdıklarını belirterek, TEKNOSAB Lojistik Teknopark Girişim Sermayesi Yatırım Fonu hakkında detaylar paylaştı. “Türkiye’nin ilk yüksek teknoloji organize sanayi bölgesi olan TEKNOSAB’da kurulacak TEKNOSAB Lojistik Teknopark projesini, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu modeliyle hayata geçiriyoruz. Bu fona tüm iş dünyası yatırımcı olarak katılabiliyor. Lojistik, en hızlı büyüyen sektörlerden biri haline geldi, ancak Türkiye ekonomisinin yarısından fazlasının şekillendiği Marmara Havzası’nda bu ölçekte bir lojistik planı yoktu. TEKNOSAB Lojistik Teknopark, bölgenin geleceğini dönüştürecek stratejik bir proje olarak öne çıkıyor,” diyen Burkay, projede gümrük sahası, antrepolar, soğuk hava depoları, tır parkları ve sosyal alanlar gibi tüm lojistik altyapı unsurlarının yer alacağını belirtti. Şu anda başvuru sürecinin devam ettiğini ve projenin toplam yatırım bedelinin 210 milyon dolar olduğunu vurgulayan Burkay, “Bu proje, iş birliği kültürümüzü güçlendirecek ve tüm üyelerimizin bu projede yer almasını bekliyoruz,” diye konuştu.
BTSO, her yeni üyesi adına BTSO Hatıra Ormanı’na fidan dikme geleneğini sürdürüyor. Toplantının sonunda BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, yeni üyeleri temsilen hazırlanan fidan sertifikasını, 15 Temmuz kahramanı şehit Ömer Halisdemir’in Bursa’da yeni bir işletme açan akrabası Fatih Halisdemir’e takdim etti. Bu anlamlı hediye, BTSO’nun yeni üyeleri onurlandırma ve doğaya katkı sağlama misyonunu bir kez daha gözler önüne serdi.