Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Türkiye’nin savunma sanayisinde başlattığı yerlileştirme ve millileştirme seferberliğine destek verebilmek hedefiyle savunma sanayiinin önde gelen firmalarından ASELSAN ile Bursa iş dünyası temsilcilerini bir araya getirdi.
BTSO, milli ve yerli savunma sanayisinde Bursalı firmaların üretim, iş ve istihdam payını artırmak amacıyla savunma sanayisinin ana kuruluşlarını Bursalı firmalarla buluşturmaya devam ediyor. BUTEKOM’da düzenlenen Yerlileştirme Günleri, dünyanın en büyük 100 savunma sanayi kuruluşu arasında yer alan ASELSAN işbirliğinde gerçekleştirildi. ASELSAN’ın ürünleri ve yan sanayi faaliyetleri hakkında bilgi alan Bursalı firmalar, düzenlenen ikili iş görüşmelerinde ASELSAN yetkilileriyle işbirliği masasına oturdu.
“YETENEKLİ ÇOK FİRMAMIZ VAR”
Bursa Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi Derneği’nin faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, Bursa’nın otomotiv, makine, tekstil ve kimya gibi stratejik sektörlerde önemli bir üretim tecrübesine sahip olduğunu söyledi. Bursa’da Türkiye’nin yerli ve milli üretim hedeflerine katkı sağlayacak yetenekte çok sayıda firma bulunduğunu belirten Koçaslan, “Kent olarak savuma sanayimize katkı sağlayacak tüm projelerin aktif oyuncusu olma iddiasındayız. Firmalarımızın, savunma sanayimizin omurgasını oluşturan ASELSAN ile işbirliği imkanlarını değerlendireceği etkinliğimiz de milli üretimde daha fazla yer almalarının önünü açacaktır.” diye konuştu.
SAVUNMA HARCAMALARI 2 TRİLYON DOLARA YAKLAŞTI
ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, dünya savunma harcamalarının 1 trilyon 730 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi. “Bu harcamaların yaklaşık yüzde 40’ı personel harcaması, yüzde 23’ü teçhizat, yüzde 35’i cari harcama olarak gerçekleşiyor.” diyen Görgün, Türkiye’nin yaklaşık 18,2 milyar dolarlık pay ile dünyada 15. sırada yer aldığını belirtti. Türkiye’nin savunma ve havacılık cirosunun 6 milyar dolar olduğunu kaydeden Görgün, “Ülkemizin sektördeki toplam ihracatı ise 2 milyar dolar. Son yıllarda özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği irade sayesinde ülkemizin sektörde ciddi bir ilerleme kaydettiğini görüyoruz.” dedi.
“SEKTÖRÜN GELİŞİMİ YETİŞMİŞ İNSAN KIYMETİNE BAĞLI”
Savunma sanayisinde gelişimin devam etmesinin yetişmiş insan kıymetine bağlı olduğunu ifade eden Görgün, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şu anda sektörde çalışan nitelikli kişi sayısı 35 bin civarında. Bu sayıyı 400-500 binlere çıkarmadığımız müddetçe ülke olarak savunma sanayisinde daha ileri gitmemiz mümkün değil. Bu ilerlemenin sağlanması hepimizin sorumluluğunda.”
“BURSA’YI ÖNEMSİYORUZ”
ASELSAN’ın geçen yıl gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin de bilgiler veren Haluk Görgün, yürütülen projelerde 770 KOBİ ile işbirliği yaptıklarını bilgisini verdi. Bu sayıyı daha da artırmak istediklerini belirten Görgün, “İşlerimizin yüzde 65’ini Ankara’daki firmalarımızla gerçekleştirdik. Bunun Ankara’yla sınırlı kalmaması gerekiyor. Ülkemizde başta Bursa olmak üzere çok önemli üretim merkezleri var. Ekonomisinde sanayi payını yüzde 45’in üzerine taşımış, ihracatta kg başına değeri şimdiden 4 dolara ulaşan Bursa’nın savunma sanayinin gelişiminde yeterince etkin olmadığını görüyoruz. Bursa’ya üst düzey yöneticilerimizin yer aldığı çok geniş bir ekiple birlikte geldik. Düzenlediğimiz etkinlikle Bursa’nın savunma sanayimize daha fazla katkı sağlayabilmesini amaçlıyoruz.” diye konuştu.
“BURSA SANAYİSİ İHTİYACIMIZ OLAN BİRÇOK ÜRÜNÜ ÜRETİYOR”
ASELSAN bünyesinde oluşturdukları Yerlileştirme ve Millileştirme Kurulu ile yerlileştirilebilecek ürünlerin listesini çıkardıklarını ifade eden Görgün, Bursalı sanayicileri bu projelere katkı sağlamaya davet etti. Savunma sanayisi için üretilen ürünlerin birçoğuna Bursalı sanayicilerin aşina olduğunu ifade eden Görgün, “İhtiyacımız olan çok sayıda ürünü Bursa sanayisi farklı sektörler için üretiyor. Dolayısıyla savunma sanayisine mesafeli durulmaması gerekiyor. Şu anda ASELSAN’ın kg başına ihracat değeri 600 dolar. Eğer firmalarımız üretimini uzay, havacılık ve savunma gibi alanlara taşırlarsa hem Bursa hem de ülkemiz kazançlı çıkar.” dedi.
SANAYİDE KATMA DEĞERİ YÜKSEK SEKTÖRLERE GEÇİŞ
Bursa Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi Derneği Başkanı ve BUTEKOM Genel Müdürü Dr. Mustafa Hatipoğlu, Bursa’yı yüksek katma değer üreten uzay, savunma ve havacılık, raylı sistemler gibi sektörlerde söz sahibi konumuna taşımayı hedeflediklerini söyledi. Söz konusu sektörlerde başlattıkları UR-GE ve kümelenme projeleri ile bu doğrultuda önemli adımlar attıklarını belirten Hatipoğlu, “Bununla birlikte düzenlediğimiz Tedarikçi Günleri Etkinlikleri ile de ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN ve TAİ gibi savunma sanayii ana kuruluşlarımızla firmalarımızı bir araya getirerek, yerlileştirme çalışmalarına destek oluyoruz.” dedi. Mustafa Hatipoğlu, ayrıca kümelenme çalışmaları ve BTSO tarafından yürütülen projelere ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.
Açılış konuşmaları sonrasında ASELSAN Tedarik Zinciri Yönetim Müdürü Murat Aslan, ASELSAN’ın çalışma alanları ile ilgili bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Ardından ikili iş görüşmelerine geçildi. BUTEKOM ev sahipliğinde düzenlenen ikili iş görüşmelerine 70’in üzerinde Bursalı firma katıldı.