Karoseri Sektörü UR-GE ile Dünyaya Açılacak
Farklı sektörlerde yürüttüğü 10 ayrı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) projesi ile kentin ihracatına ve firmaların rekabet gücüne güç katan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), karoseri sektörü için de proje çalışmalarına başladı. Projenin tanıtım ve istişare toplantısında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay iş dünyası olarak ihracat yapmak zorunda olduklarını belirterek, “UR-GE projeleri ile firmalarımızı ihracata yönlendiriyoruz. Amacımız ihracat yolculuğunda sektör temsilcilerimizin uyum içinde hareket etmelerini sağlamak.” dedi.
Türkiye’de en fazla sayıda UR-GE projesi yürüten kurum konumunda bulunan BTSO projelerine bir yenisini daha ekleme hazırlanıyor. Otomotiv sanayinin alt sektörlerinden olan karoseri sektörüne yönelik proje çalışmalarına başlayan BTSO, sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen proje tanıtım ve istişare toplantısına ev sahipliği yaptı. BTSO Altıparmak Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, BTSO Meclis Üyesi Haluk Sami Topbaş ve firma temsilcileri katıldı.
SEKTÖRLER DÜNYAYA AÇILIYOR
BTSO olarak üyelerinin küresel arenada işlerini büyütmeleri amacıyla önemli projeler hayata geçirdiklerini belirten Başkan Burkay, Bakanlık destekleriyle gerçekleştirdikleri 10 ayrı UR-GE projesiyle firmaların önemli başarılar elde ettiğini belirtti. Projeler kapsamında kurumsallaşma çalışmaları ve yurt dışı tanıtım faaliyetleri ile sektörlerin dünyaya açılmasına öncülük ettiklerini belirten Burkay, “Projelerimizde yer alan firmalarımızın ihracat performansları ve çalışma kararlılığı, Bakanlığımızın UR-GE projeleri için her bir kuruma tanıdığı 10 proje hakkı sınırlamasını kaldırmasında da belirleyici oldu.” dedi.
BTSO’DA HEDEF 20 UR-GE PROJESİ
Sınırlamanın kaldırılması sonrasında yeni UR-GE projeleri için çalışmaya başladıkları bilgisini veren Başkan Burkay, “Oda olarak UR-GE konusunda Türkiye’deki en uzman kurum konumundayız. Hedefimiz toplamda 20 UR-GE projesine ulaşmak ve sektörlerimizin ihracat potansiyellerini en üst düzeyde artırmak. Bu kapsamda katma değeri yüksek sektörler arasında yer alan karoseri sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız için de UR-GE projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz.” dedi.
KAROSERİ SEKTÖRÜNÜN POTANSİYELİ BÜYÜK
Bursa’nın karoseri sektöründe Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biri olduğunu ve sektörde faaliyet gösteren çok sayıda yetenekli firma bulunduğuna dikkat çeken Başkan Burkay, UR-GE desteğinin sektör için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı. İş dünyası olarak ihracat yapmak zorunda olduklarını belirten Burkay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Uluslararası arenada çok büyük rakiplerimiz var. Bu noktada Oda olarak arayüz görevi üstlenerek ihracat yolculuğunda sektör temsilcilerimizin uyum içinde hareket etmelerini sağlıyoruz. Ortak akıl, ortak vizyon ve ortak strateji ile firmalarımız uluslararası pazarlarda çok daha rekabetçi olacaktır.” diye konuştu.
4,5 MİLYON DOLAR KAYNAK
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan UR-GE projeleri kapsamında eğitim, danışmanlık, yurt dışı pazarlama ve alım heyetleri gibi etkinliklerde kullanılmak üzere Bakanlık tarafından toplamda 4,5 milyon dolarlık destek sağlandığını söyledi. Karoserinin özel el işçiliği ve ustalık isteyen bir sektör olduğunu kaydeden Koçaslan, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin sektörde faaliyet gösteren firmalar için önemli bir pazar olabileceğine dikkat çekti. BTSO Meclis Üyesi Haluk Sami Topbaş ise sektörün güç birliği yapması ve dünyada marka haline gelebilmesi adına UR-GE projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Toplantı, firma temsilcilerinin görüşlerini belirtmesinin ardından sona erdi.