EKONOMİ – BTSO Müşterek Komiteler ve Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi Mart ayında Ticaret Odası Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen Karma Komite ve Genel Kurul toplantılarında konuşan Başkan Burkay, BTSO’nun Türkiye’nin en büyük ve köklü STK’larından biri olduğunu söyledi. BTSO çatısı altında çalışan ve sorumluluk alan her üyenin, sadece kentsel dönüşümde değil, ülke ekonomisinde de kilit rol oynayan tarihi projelerde önemli bir paya sahip olduğuna işaret eden Burkay, “Komisyonumuz Katkı Sağlayanlar ve meclis üyelerimiz, amacımız ortak akılla Bursa’mızı daha güçlü yarınlara taşımaktır.
Başkan Burkay, ekonomik daralmanın küresel olarak devam ettiğini söyledi. İbrahim Burkay, küresel pazarın bu yılın üçüncü çeyreğinden itibaren toparlanmaya başlayacağını ve asıl toparlanmanın 2024 yılında olmasını beklediklerini belirterek, “Çok zor bir dönemdeyiz. Tüm dünya ekonomik daralma yaşıyor. Baktığımızda Komitelerimizde sorulduğunda iş dünyamızın ilk önemli gündem maddesi finansmana erişimdir.Bu konu önemlidir.Her platformda bu konuyu tartışırız.İş dünyasının ihtiyaçlarını Maliye Bakanlığına ve Dışişleri Bakanlığına iletiriz. Ayrıca EYT Müdahale Ediyor.Bu noktada firmaya KGF kefilli kredi sağlanmasını önemle rica ediyoruz.Özellikle girdi maliyetlerinin artması ve dövizlerin uzun vadeli hareketsizliği dış ticaret işletmelerimizin rekabet gücünü ciddi şekilde etkilemiştir. maliyetlerle başa çıkmada.” ifadesi kullanıldı.
Enerji fiyatlarının düşürülmesinin Bursa’daki iş dünyasının ihtiyaçlarından biri olduğuna dikkat çeken Başkan Burkay, “Enerji girdi fiyatlarının düşürülmesini istiyoruz. Elektrikte indirimler başladı. Doğalgazda bir takım indirimler var. Ama bunlar bunlar. yetmiyor.dünya gaz borsasına baktığımızda fiyat biraz toparlanmalı.bir an önce depremin travmasını atlatmak,seçimi bir an önce bitirmek ve bir an önce ortamı oluşturmak istiyoruz. Türkiye’nin asıl gündemi olan ekonomiyi merkeze almak mümkündür.Bu süreci beklerken, işimizin bu süreçte sürekli gelişimin desteği paha biçilmez olacağına inanıyorum ve piyasalar toparlanmaya başlarken, Bu pazarlardan aktif olarak faydalanmak için şirketlerimizin her birinin güçlü ve güçlü olması gerekiyor” dedi.
Başkan Burkay, 11 ili etkileyen Kahramanmaraş deprem felaketinin ardından iş dünyasının desteğiyle örnek seferberlik sergilediklerini söyledi. Depremin ilk saatinden itibaren Deprem Koordinasyon Merkezi aracılığıyla bölge halkına yardımda bulunduklarını söyleyen Burkay, “Yardım taşıyan 800’ün üzerinde yardım tırımız var. Tüm heyetlerimizde depremzedelerin katkılarıyla, depremzedeler için geçici yaşam merkezi, gıda ve temizlik malzemeleri ile depremzedelerin barınma ihtiyaçlarının karşılanması için sahra mutfağı oluşturduk.Hatay’da 100’e yakın konteynerin kurulumunu tamamladık.İnşallah 1000 konteyner Oluşturulan yaşam merkezi en kısa sürede afetzedelere ulaştırılabilecek.”
BTSO olarak Bursa’da sağlıklı ve nitelikli dönüşüm konusunda örnek bir çalışma yaptıklarını belirten Burkay, Kentsel Dönüşüm İlkeleri Raporu ile kentin ‘2040 Çevre Planı’na katkı sağlarken, üretim ve ticaret alanlarını da ‘Bina İnşaatı’ ile depremden koruma altına aldı. Performans analizi”. Amaçlarının dayanıklı ve sağlıklı bir yapıya dönüştürmek olduğunu söyledi.
Bursa ilinde mahsur kalan 8 bin işletmenin KOBİ OSB mantığına uygun planlama alanlarına taşınması gerektiğini vurgulayan Burkay, “Talep toplama kapsamını genişlettiğimiz KOBİ OSB projesi kapsamında başvuru yapan firma sayısı yüzde 10’a ulaştı. ay sonuna kadar kayıp Belge sayısı 4000’i geçti.Bu firmaların yaklaşık 3000’i mevcut tesislerini taşıyor ve üretim için KOBİ OSB’yi kullanmayı taahhüt ediyor.Bu tüccarların şehirden taşınması ile şehir bir en az 13 milyon metrekarelik yeni rezerv alan Konut ve ticari alanlarımızın nitelikli tadilatlarını yapabilmek için bu alanları değerlendirme imkanı bulacağız.Öte yandan Bursa’nın hızlı cevap verme kabiliyetini geliştirmeyi hedefliyoruz. İstisnai durumlar karşısında aynı zamanda lojistik merkezimiz ve şehir içi ulaşım ağı ile entegre depolama alanımız sayesinde işletmelerimizin operasyonel ihtiyaçlarına çözüm üretiyoruz” dedi.
BTSO Genel Kurul Başkanı Ali Uğur, sadece Türkiye’nin değil coğrafi olarak da en büyük deprem felaketinin yaşandığı 6 Şubat’tan bu yana 50 gün geride kaldıklarını belirterek, “Ülkemiz, tüm kurumlarımız, belediyelerimizi yeniden inşa etmek için, STK’larımız ve iş dünyamız, depremden sağ kurtulanları yeniden hayata döndürmek ve depremin vurduğu bölgeleri tekrar ayağa kaldırmak için var gücüyle çalışmaya devam ediyor.Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Deprem bölgesinin toparlanmasına destek vermeye devam edeceğiz” denildi.