Her seçim döneminde bozulup tekrar tekrar yapılan kaldırımlardan başlayan vurgun iddialara göre, kaldırım altında 10 cm olması gereken betonların sondaj ve açık kazı kontrolleriyle yapılan denetimlerinde 3 cm, 3.8 cm, 5.6 cm kalındığında döküldüğü ve hak ediş olarak ise 10 cm üzerinden hesap görüldüğü ortaya çıktı. Nilüfer cadde ve sokaklarında yaya kaldırımları ve tretuvarlar için kullanılan parke taşlarının dayanıklılık testinde sınıfta kaldığı ise bir başka iddia. Kullanılan malzemeler ile ihale şartnamesinin birbirleriyle uyum sağlamamasına rağmen, belediyenin müteahhitlere hak edişleri yapılan işlemlere göre değil de en yüksek düzeyden ödediği iddiaları Nilüfer Belediyesi’ndeki vurgunu gözler önünde serdi.
3 YIL BOYUNCA İNCELENMEMİŞ
Bu konuyla ilgili 2012 yılında basında çıkan haber ve köşe yazıları O tarihlerde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ihbar kabul edip soruşturma başlatmıştı. Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi teknik görevlilerinden gerekli raporları almış ve 657 sayısı Kanun gereği, memurlarla ilgili soruşturma başlatma adına, Bursa Valiliği’ne yazı yazarak izin istemiş. İddialara göre olayın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen dosya incelemeye alınmadı. Bursa Valiliği İl İdare Kurulu 02 Nisan 2015 tarihinde, 7 Haziran seçimlerinden hemen önce dosyayı Nilüfer Kaymakamlığı’na havale etmiş. İnceleme için. Burada geçen zaman da epey uzun sayılabilecek düzeyde. Hem de Kamu kurumlarının kendi aralarındaki yazışmalarla ilgili olarak belirlenen süreler aşıldığı iddiası da var.
13 AYRI DOSYA HAZIRLANMIŞ
Nilüfer Kaymakamlığı hem 7 Haziran sonuçlarını hem de 1 Kasım sonuçlarını beklemiş. Çünkü işlemin başlatılması tarihi bunu açık ve seçik olarak gösteriyor. 14 Aralık 2015 tarih ve 2330 sayılı yazı ile Nilüfer Kaymakamlığı olayın ön soruşturmasını başlatmış. Böylece, yaklaşık 3 yıldır el sürülmeyen ve rafta bekletilen, unutturulmak istendiği yönünde ciddi kaygı ve şüphelere yol açabilecek bir uygulama ile işlem yapılmadığı iddialarını gündeme getirebilecek bir kamu zararı dosyasının soruşturmasına başlanılmış. Elde edilen ilk bulgulara göre, durum epey karışık. Tam tamına 13 ayrı dosya hazırlanmış. Hepsinde Nilüfer Belediyesi’nin kaldırım ve tretuvar ihalelerini verdiği müteahhitlere fazladan para ödediği iddialarına dair belge ve bulgularla doldurulmuş vaziyette.
MÜHENDİSLERDEN UYARI!
Olayın bir de kamuoyu ile paylaşılmayan ve Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma konusu yapılmadan önceki evresi var. İddialara göre, Nilüfer Belediyesi’nin görevli mühendisleri, hatta bu ihaleleri kontrol etmekle görevli memurları, konuyu yönetime bildirmişler. Bir de, kanun gereği gerekli testleri yaptırmışlar. Malzeme çürük çıkmasına rağmen, belediye hiçbir işlem yapmamış…