enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Boğmaca nedir? Belirtileri nelerdir?

Boğmaca nedir? Belirtileri nelerdir?
19.08.2024 17:33
7
A+
A-

Boğmaca (Pertussis)

Boğmaca, özellikle bebekler ve küçük çocuklar için son derece bulaşıcı ve tehlikeli bir solunum yolu hastalığıdır. Bordetella pertussis bakterisi tarafından neden olan boğmaca, şiddetli öksürük nöbetleriyle karakterizedir ve nefes almayı zorlaştırabilir.

Nedenleri

Boğmaca, solunum damlacıkları yoluyla yayılan Bordetella pertussis bakterisi tarafından kaynaklanır. Hastalık, yakın temas ortamlarında kolayca yayılır ve özellikle evler, okullar ve kreşler gibi yerlerde bulaşır.

Belirtileri

Boğmaca belirtileri üç aşamada gelişebilir:

  • Kataral Dönem: Burun akıntısı, hapşırma ve hafif öksürük gibi soğuk algınlığı benzeri belirtiler
  • Paroksismal Dönem: Nöbetler halinde görülen şiddetli öksürük, boğulma sesi, kusma, yorgunluk ve nefes darlığı
  • Konvalesan Dönem: Öksürük nöbetleri şiddet ve sıklık bakımından azalır

Tedavisi

Boğmaca tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Erken tedavi, belirtilerin şiddetini azaltabilir ve hastalığın yayılmasını önleyebilir. Şiddetli vakalarda hastanede oksijen tedavisi ve damar içi sıvı tedavisi gerekebilir.

Önemi

Boğmacayı önlemenin en etkili yolu aşılamadır. DTaP aşısı, difteri, tetanoz ve boğmacaya karşı koruma sağlar ve bebekler ve küçük çocuklar için önerilir. Bağışıklığı sürdürmek için pekiştirme aşıları yapılır. Hamile womenlara yenidoğanlarını korumak için Tdap aşısı yaptırmaları önerilir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.