enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4927
EURO
36,4472
ALTIN
2.949,33
BIST
9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

BM uyardı: Dünya felakete doğru sürükleniyor

BM uyardı: Dünya felakete doğru sürükleniyor
24.10.2024 22:13
10
A+
A-

Küresel Isınma Felaket Yolunda Gitmeye Devam Ediyor

Dünya, COP29 zirvesi yaklaşırken, iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazla çabaya ihtiyaç duyulduğu konusunda uyarılıyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) son raporu, küresel sera gazı emisyonlarının hızla arttığını ve 1,5 derecelik küresel ısınma hedefine ulaşmaktan çok uzakta olduğumuzu ortaya koyuyor.

BM Genel Sekreteri António Guterres, “Gezegensel bir ipte yürüyoruz” diyerek dünyanın bu konuda kritik bir eşiğe geldiğini vurguluyor. Guterres, “Ya emisyon açığını kapatırız ya da iklim felaketine sürükleniriz” uyarısında bulunuyor.

Paris Anlaşması’nda imzalanan 1,5 derecelik hedef, sıcak hava dalgaları, kuraklıklar ve doğal sistemlerin çöküşü gibi iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için belirlenen bir dönüm noktası. Ancak UNEP, şu ana kadar sunulan ulusal iklim planlarının, bu hedefe ulaşmaktan çok uzak olduğunu ve tehlikenin büyüdüğünü belirtiyor.

Rapor, küresel sera gazı emisyonlarının artmaya devam ettiğini, 2023’te geçen yıla göre %1,3 oranında arttığını bildiriyor. Bu artış, son on yılın ortalamasının da üzerinde ve küresel emisyonların %77’si G20 ülkelerinden kaynaklanıyor.

Dünya, mevcut politikalarla 3,1 derecelik uzun vadeli bir ısınma riskiyle karşı karşıya. Hükümetler 2030’a kadar iklim planlarını tam olarak uygulasalar bile, sıcaklık artışı 2,6-2,8 derece arasında olacak. Ancak bu hedeflerin bile mevcut politikalarla geride kalındığına dikkat çekiliyor.

Guterres, “Şu anda, devasa kasırgalar, seller ve rekor sıcaklıklardan muzdaribiz” diyerek mevcut politikaların felakete yol açtığını vurguluyor. Hükümetlerin sera gazı emisyonlarını acilen azaltması, fosil yakıtlardan uzaklaşması ve yenilenebilir enerji kullanımını hızlandırması gerektiğini savunuyor.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, iklim krizinin “kritik bir döneme” girdiğini ve 1,5 derecelik hedefin tehlikede olduğunu belirtiyor. Andersen, “COP29’da ülkelerin bu hedefe ulaşmak için güçlü planlar sunması ve tüm güçleriyle çalışması gerekiyor” diyor.

UNEP raporu, yıllık sera gazı emisyonlarının 2030’a kadar %42, 2035’e kadar ise %57 oranında azaltılması gerektiğini vurguluyor. Bu, küresel yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarmak, enerji verimliliğini artırmak, fosil yakıtlardan vazgeçmek ve ormanları korumak gibi adımlarla mümkün olabilir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.