Bloomberg, Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile imzalanan 23 milyar dolarlık savunma anlaşması kapsamında F-16 savaş uçağı filosunu modernize etme planlarında küçülmeye gittiğini öne sürüyor. Türkiye, maliyetleri minimize etmek amacıyla bazı savaş uçağı parçalarının yerel olarak üretilmesi için bir ofset anlaşması müzakere etmeyi hedefliyor.
Bu gelişme, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından ABD’nin Türkiye’nin 40 adet F-16 satın almasını ve 79 adet yükseltme kiti ile çok sayıda füze satın almasına izin vermesinden sonra geldi. Bloomberg’e konuşan isimsiz Türk yetkililer, Türkiye’nin milyarlarca dolar tasarruf etmek amacıyla daha az modernizasyon kiti ve mühimmat tedarik etmenin yollarını aradığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’da düzenlenen bir basın toplantısında yedek parçaların gündeme geldiğini doğruladı.
Lockheed Martin sözcüsü, Bloomberg’in sorularına verdiği yanıtta şirketin “F-16 Blok 70 ve V yükseltme paketinin Türkiye için 21. yüzyılın gelişmiş güvenlik yeteneklerini, NATO ile gelişmiş işbirliğini ve minimum işletme ve kullanım maliyetlerini en iyi şekilde temsil ettiğinden emin olduğunu” belirtti.
Türkiye’nin hava gücünü güçlendirmesi beklenen anlaşma kapsamında, radar, elektronik harp paketi, iletişim sistemi ve görev bilgisayarı gibi çeşitli yükseltmeler yer alıyor. Bloomberg, teslimatların 2030 yılı civarında gerçekleştirilmesinin planlandığını bildirdi.
ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına tepki olarak, ülkenin en gelişmiş savaş uçağı F-35’i satın almasını engellemişti. F-35 projesinin orijinal ortaklarından biri olan Türkiye, müşteri konumuna düşmüştü.
NATO üyesi ülkeler, S-400 sisteminin F-35 uçakları için risk oluşturabileceğinden endişe ediyordu.
Ukrayna-Rusya savaşının devam etmesiyle İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma taleplerini engelleyen Türkiye, daha sonra iki ülkenin üyeliğine destek vermişti. ABD, bu kararın ardından Türkiye’nin F-16 anlaşmasına onay vermişti.