Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından sağlık çalışanlarının güncel halk sağlığı konularında bilgi düzeyinin arttırılması amacıyla düzenlenen ‘1. Basamak Sağlık Hizmetleri Temel Eğitim Programı’ Bursa’da başladı.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitime; Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara, Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Sağlık Müdürlüğü yöneticileri ile Bursa, İstanbul, Kütahya, Sakarya, Kocaeli, Yalova ve Bilecik illerinden gelen 100 sağlık çalışanı katıldı. 5 gün sürecek eğitim programında katılımcılara; güncel saha uygulamaları, bulaşıcı hastalıklar kontrol programları, aşı ile önlenebilir hastalıklar, tüberküloz, kadın üreme sağlığı, kanser gibi birçok konuda alanında uzman eğitimciler tarafından birçok bilgiler aktarılacak.
Eğitimde konuşan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara, temel eğitim programlarının altıncısını Bursa’da gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduklarını belirtti. Eğitimlerle sahada çalışan sağlık personelinin bilgi düzeyinin arttırıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Kara, “Birinci basamakta sahada çalışan arkadaşlarımız ve bakanlıktan gelen arkadaşlarımız karşılıklı fikir alışverişinde bulunacaklar. Nerede eksik, nerede problem varsa sorunlar masaya yatırılacak ve birlikte çözüm arayışında bulunulacak. Bu şekilde birinci basamakta daha kaliteli hizmet vermeyi planlıyoruz” dedi.
Hastanelerin Yükü Hafifletilebilir
Koruyucu sağlık hizmetlerinin ne kadar geliştirebilirse, toplum sağlığını korumada o kadar başarılı olunabileceğini vurgulayan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan ise, ikinci basamak sağlık hizmetlerine yapılan başvuruların önemli bir kısmının birinci basamakta çözülebileceğinin altını çizdi.
Birinci basamak sağlık hizmetleri sunumunda Sağlıklı Hayat Merkezlerinin önemine işaret eden Dr. Akan, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde çağımızın önemli sorunları olan obezite, diyabet gibi kronik hastalıkların takibini yapıyoruz. Yani hem birinci basamak, hem ikinci basamak ve hem de üçüncü basamakta verilen sağlık hizmetlerini bütünleşik olarak ele alıyoruz. Kronik hastalıklarının takibini sağlıklı hayat merkezlerinde yaptığımız için böylece hastanelerimizin yükünü de azaltmış olacağız. Bu nedenle sağlıklı hayat merkezlerimizi çok önemsiyoruz”
Konuşmaların ardından eğitim, alanında uzman eğitimciler tarafından yapılan sunumlarla devam etti.