Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım İstanbul’a 500 bin yeni istihdam sağlayacaklarını söyledi. Bunun için çeşitli projeler hazırladıklarını anlatan Yıldırım, İstanbul’un 232 milyar dolar milli gelirini 300 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi.
Binali Yıldırım, TV 24’de Mustafa Kartoğlu, Zeynep Türoğlu ve Zeliha Saraç’ın sorularını cevapladı. 2009’dan itibaren dünya genelinde bir kriz yaşandığını ve bu durumun Türkiye için de bir takım olumsuzluklar oluşturduğunu söyleyen Yıldırım, 2018’den itibaren bir dengelenme sürecinin içerisine girildiğini kaydetti. Mevcut şartlar altında İstanbul’daki istihdam ve iş imkanlarını artırmak zorunda olduklarını söyleyen Yıldırım yeni dönem projelerini anlattı.
İşte Yıldırım’ın açıklamalarından bazı satır başları;
“Belediye nasıl bir istihdam sağlayacak peki? Belediyeler işçi açısından doygunluğa ulaşmış durumda. Hedefimiz ise 500 bin yeni istihdam sağlamak. Bunu şu şekilde yapacağız. İstanbul’u büyütecek yatırımları destekleyeceğiz. Bazılarına ise biz ön ayak olacağız.
Teknoloji merkezleri kurulacak
Geleceğin teknolojisini gençlerimiz iyi biliyor. Bunlar için yapay zeka merkezi gibi merkezler kurulacak. Burada gençlerle girişimcileri bir araya getireceğiz. Gelecek 20 yılda bildiğimiz mesleklerin büyük bölümü kalkacak yerlerine ise yeni meslekler gelecek. Akıl terinin daha çok döküldüğü yükte hafif ama pahalı olan teknolojileri geliştireceğiz.
Şu anda 232 milyar dolarlık bir milli geliri var İstanbul’un. Bizim hedefimiz bunu 300 milyar dolara çıkarmak olacak.
Akıllı şehirler ve büyük veri havuzu analizi
Bizim İstanbul için 4.0 vizyonumuz var. Akıllı şehir demek, İstanbul gün boyu veri üretiyor. Bu milyonlarca verileri analiz ederek İstanbul’da yaşayan her bir kişinin beklentileri ne bunu anlayabiliriz. Veya İstanbul’da olası sorunlar ne bunu önceden görebiliriz. Büyük bir veri havuzumuz var ama bunları değerlendiremiyoruz. 7/24 şehrin gözetimi, yönetimi bu veri analizi ile ortaya çıkacak.
İstanbul’un milli geliri artırılacak
İstanbul’un mutlaka ekonomisini büyümesi lazım. Şu anda 232 milyar dolarlık bir milli geliri var İstanbul’un. Bizim hedefimiz bunu 300 milyar dolara çıkarmak olacak.
İstanbul’a iki büyük kongre ve fuar merkezi yapılacak
İstanbul üretim, turizm ve hizmet sektörüyle büyüyecek. İstanbul’da turizmin katma değeri düşük. İstanbul’un üç alanla gelişme şansı var. Bir tanesi fuar ve kongre turizm. Biliyorsunuz Atatürk Havalimanı kalkıyor. Burayı büyük bir fuar ve kongre merkezine dönüştürüyoruz. Bir benzerini de Pendik’de kuruyoruz. İki tane olacak. Dağınık olmayacak ve derli toplu biçimde havalanlarına yakın bölgelerde yer alacaklar.
İstanbul’un sağlık turizmindeki yeri artacak
İstanbul şu anda dünyada sağlık hizmetinin en iyi verildiği beşinci şehir. Bu çok büyük bir nimet. Orta ve uzun vadede İstanbul yabancılar için bulunmak bir nimet. İstanbul’da 40 bin yatak var ve bunların yüzde 85’i otel konforunda. Dolayısıyla İstanbul sağlık turizmi için biçilmiş kaftan. Sigorta ve emeklilik fonları İstanbul’u daha çok tercih edecek. Bu konuda minimum 3 milyon dolar bir para girecek. İstanbul’un 1 milyon üniversite öğrencisi var. Bunların yüzde 5’ini dışarıdan aldığın zaman bunlar dört sene boyunca buradalar. Bir kere onlar para harcayacaklar. Memleketlerine gidince de bunları Türkiye’nin gönüllü elçileri olacak. Bunların da getireceği bir katma değer var.
Avrupa yakasına film platosu
Üretimle ilgili büyük bir film platosu kuracağız. Avrupa yakasında olacak. Burada Türk dizileri ABD filmlerinden sonra ikinci. 140 ülkede gösteriliyor ve milyonlarca kişi bunları aynı anda izliyor. 300 milyon dolara kadar çıktı bu gelir. Daha da artıracağız.”