ABD’li bilim insanları, ultra işlenmiş gıdalardaki yapay bileşenlerin lupus hastalığına yakalanma riskini artırabileceğini ortaya koyan bir araştırma gerçekleştirdi.
Araştırmada, bu gıdaları sık tüketenlerin lupus olma ihtimali %56 daha fazla olduğu belirlendi. Ayrıca, düzenli olarak yapay tatlandırıcı içeren içecekler ve şekerli yiyecekler tüketmek de riski %45 oranında yükseltiyordu.
Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, obezite ile lupus arasında bir bağlantı bulamadıklarını, bunun yerine riskin ультра işlenmiş gıdalardaki yapay içeriklerden kaynaklandığını vurguladılar.
Ultra işlenmiş gıdalar, hazır yemekler, dondurma ve bazı dondurulmuş gıdalar gibi, daha önce kanser, Alzheimer ve kalp hastalıkları gibi yaşamı tehdit eden birçok rahatsızlıkla ilişkilendirilmişti.
Sistematik lupus eritematozus (SLE), bağışıklık sisteminin sağlıklı vücut dokularına saldırdığı kronik bir hastalıktır.
İngiltere’de her 1.000 kişiden yaklaşık birinin lupus hastası olduğu tahmin ediliyor ve hastaların %90’ı kadın.
Hastalığın nedeni henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da viral enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, güneş ışığı ve menopoz gibi faktörlerle bağlantılı olduğu düşünülüyor.
Ancak, Harvard Üniversitesi’nin tıp dergisi Arthritis Care And Research’te yayımlanan araştırma, hastalıkla yapay renklendiriciler, tatlandırıcılar ve koruyucu maddeler içeren gıdaların tüketimi arasında bir bağlantı olabileceğini öne sürüyor.
Reading Üniversitesi’nden Profesör Gunter Kuhnle, araştırmanın nihai sonuçlar vermeyebileceği konusunda uyarıyor.
Kuhnle, “Ultra işlenmiş gıdalar, lupus için bir risk faktörü olabilir ancak dikkate alınması gereken daha önemli faktörler de var.” diyor.
“Yüksek yağ ve şeker tüketen kişilerde başka rahatsızlıkların görülme ihtimali daha yüksek. Bu kadınların daha az sağlıklı yaşam tarzları, lupus geliştirmelerine katkıda bulunmuş olabilir.”