enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
7°C
Pazar Çok Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Bilimsel araştırma: Kadınlar aşırı işlenmiş gıdalara daha duyarlı

Bilimsel araştırma: Kadınlar aşırı işlenmiş gıdalara daha duyarlı
14.07.2024 16:13
19
A+
A-

Ultra İşlenmiş Gıdalar Lupus Riskini Artırabilir

ABD’li bilim insanları, ultra işlenmiş gıdalardaki yapay bileşenlerin lupus hastalığına yakalanma riskini artırabileceğini ortaya koyan bir araştırma gerçekleştirdi.

Araştırmada, bu gıdaları sık tüketenlerin lupus olma ihtimali %56 daha fazla olduğu belirlendi. Ayrıca, düzenli olarak yapay tatlandırıcı içeren içecekler ve şekerli yiyecekler tüketmek de riski %45 oranında yükseltiyordu.

Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, obezite ile lupus arasında bir bağlantı bulamadıklarını, bunun yerine riskin ультра işlenmiş gıdalardaki yapay içeriklerden kaynaklandığını vurguladılar.

Ultra işlenmiş gıdalar, hazır yemekler, dondurma ve bazı dondurulmuş gıdalar gibi, daha önce kanser, Alzheimer ve kalp hastalıkları gibi yaşamı tehdit eden birçok rahatsızlıkla ilişkilendirilmişti.

Sistematik lupus eritematozus (SLE), bağışıklık sisteminin sağlıklı vücut dokularına saldırdığı kronik bir hastalıktır.

Nedeni Bilinmiyor

İngiltere’de her 1.000 kişiden yaklaşık birinin lupus hastası olduğu tahmin ediliyor ve hastaların %90’ı kadın.

Hastalığın nedeni henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da viral enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, güneş ışığı ve menopoz gibi faktörlerle bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Ancak, Harvard Üniversitesi’nin tıp dergisi Arthritis Care And Research’te yayımlanan araştırma, hastalıkla yapay renklendiriciler, tatlandırıcılar ve koruyucu maddeler içeren gıdaların tüketimi arasında bir bağlantı olabileceğini öne sürüyor.

Dikkatli Olmakta Fayda Var

Reading Üniversitesi’nden Profesör Gunter Kuhnle, araştırmanın nihai sonuçlar vermeyebileceği konusunda uyarıyor.

Kuhnle, “Ultra işlenmiş gıdalar, lupus için bir risk faktörü olabilir ancak dikkate alınması gereken daha önemli faktörler de var.” diyor.

“Yüksek yağ ve şeker tüketen kişilerde başka rahatsızlıkların görülme ihtimali daha yüksek. Bu kadınların daha az sağlıklı yaşam tarzları, lupus geliştirmelerine katkıda bulunmuş olabilir.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.