enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0033
EURO
37,8557
ALTIN
2.819,96
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Bilimsel araştırma: Bitkisel yağlar kalp için daha sağlıklı

Bilimsel araştırma: Bitkisel yağlar kalp için daha sağlıklı
REKLAM ALANI
12.07.2024 11:02
446
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Doymuş Yağların Azaltılması, Kalp Hastalığı Riskini Önemli Ölçüde Azaltıyor

Sağlık uzmanları uzun yıllardır kalp hastalığı riskini azaltmak için tereyağı gibi doymuş yağların alımının sınırlandırılmasını ve zeytinyağı gibi doymamış bitkisel yağların tercih edilmesini öneriyor. Son araştırmalar bu tavsiyenin önemini bir kez daha vurgulamaktadır.

Aşırı doymuş yağ tüketimi, kandaki kötü kolesterol seviyelerini artırarak ateroskleroz riskini artırmaktadır. Bu durum, kan damarlarında yağlı birikintilerin oluşmasına, daralmalarına ve felç ve kalp krizi riskini artırmasına yol açar. Dahası, aşırı doymuş yağ alımı kilo alımına neden olarak tip 2 diyabet riskini de artırır.

İsveçli ve Alman araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmada, doymamış bitkisel yağ alımını artıran kişilerin kalp krizi ve felç geçirme risklerinin yaklaşık üçte bir oranında, diyabet geliştirme risklerinin ise dörtte bir oranında azaldığı gözlemlenmiştir. Üstelik doymuş yağ oranı yüksek bir beslenme düzeninden doymamış yağ bakımından zengin bir beslenme düzenine geçiş, tip 2 diyabet riskini %42 oranında azaltabilir.

Araştırmacılar, doymuş yağ alımının azaltılmasına yönelik küresel önerileri desteklediğini, ancak mevcut çalışmaların sınırlılıkları nedeniyle bu önerilerin zayıflatıldığını belirtmektedir.

Çalışma kapsamında, 113 Britanyalı, 16 hafta boyunca tereyağı veya domuz yağı gibi doymuş yağ bakımından zengin bir diyet veya zeytinyağı ve fındık gibi doymamış yağ bakımından zengin bir diyet uyguladı. Katılımcıların kan yağları, kandaki farklı yağ türlerini ölçen “çoklu lipid skoru” (MLS) ile değerlendirildi.

Alman İnsan Beslenmesi Enstitüsü’nden beslenme uzmanı Dr. Fabian Eichelmann, yüksek bir MLS puanının sağlıklı bir kan yağ profiliyle ilişkili olduğunu ve doymamış bitkisel yağların yüksek, doymuş hayvansal yağların düşük alımının bu olumlu MLS seviyelerine ulaşılmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

Kalp Damar Hastalıkları Riskinde %32 Azalma

Araştırmacılar, MLS puanlarını, kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diyabet riskini uzun vadede izleyen iki geniş çaplı çalışmaya uyguladılar. Doymamış yağ bakımından zengin bir diyet (daha yüksek MLS puanı) uygulayan kişilerin kardiyovasküler hastalık riskinin %32, tip 2 diyabet riskinin ise %26 daha düşük olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, düşük MLS puanına sahip kişilerin Akdeniz diyeti gibi doymamış yağ bakımından zengin bir diyete geçiş yapmasının faydalarını araştırdılar. 7.500 kişi üzerinde yapılan bir çalışmanın sonuçları, düşük MLS puanına sahip olup daha sonra doymamış yağ bakımından zengin bir diyete geçen kişilerde diyabet riskinin %42 azaldığını gösterdi.

Uzmanlar, bu çalışmanın bitki bazlı yağların faydalarını doğruladığını, ancak daha kesin sonuçlar için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurgulamaktadır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.