enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4893
EURO
36,2479
ALTIN
2.964,68
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Bilgisayar oyunlarındaki zararlı temalar çocuğunuzun hayatına mal olabilir

Bilgisayar oyunlarındaki zararlı temalar çocuğunuzun hayatına mal olabilir
30.04.2018 16:50
507
A+
A-

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı, Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Neslim G. Doksat, çocuklarda internet bağımlılığının ruh sağlıkları açısından hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Doksat, çocukların bilgisayar merakını bağımlılığa dönüştüren etkenleri sıralayarak, çocuklarında bu davranışları fark eden ebeveynleri uyardı.

OYUNLARDAKİ ZARARLI İÇERİKLER

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı, Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Neslim G. Doksat, “Bilişim çağının altın dönemlerini yaşadığımız günlerden beri çocuklarımız çok küçük yaşlarda bilgisayar ve internet dünyasıyla tanışıyorlar. Öyle ki, ilkokul öncesi dönemde klasik oyun oynama yöntemiyle kazanılması beklenen ince motor beceriler ve üç boyutlu uzaysal-görsel algı son zamanlarda bilgisayar oyunlarının üzerinden kazanılır olmuştur. Bilgisayar oyunlarının gerek bu beceriler gerekse de zeka gelişimi üzerinde faydalı tarafları sayılabilir olmakla beraber çocukların bilgisayar başında geçirdikleri süre ve oynadıkları oyunların niteliği büyük önem arz etmektedir. Son zamanlarda bilgisayar oyunlarının içeriğinden olumsuz etkilenen birçok olguya rastlamaktayız. Bazı oyun karakterlerinin çok korkutucu olduğu, saldırganlık ve vahşet teması aktardıklarını görmekteyiz. Bunlara bağlı olarak çocuklarda; uykusuzluk, yalnız kalma/gece korkularının yaşandığını, saldırganlık, sinirlilik ve aşırı hareketlilik gibi belirtilerin arttığını, sosyal başa çıkma becerisi olarak saldırgan ve kötü rol modellerinin benimsendiğini klinik pratiğimizde görmekteyiz. İlköğretim çağı çocuklarının bu kötü ve saldırgan rol modelleriyle özdeşim yapmalarının sonuçlarını okullarda çocukların birbirlerine karşı çok daha acımasızca davranmasında ve artan fiziksel ve psikolojik şiddet eğiliminde görmekteyiz. İlköğretim ve liselerde çocukların birbirine mobbing uyguladıklarını, bu davranışa maruz kalan çocukların dışlanıp duygusal ve akademik sorunlar yaşadıklarına şahit olmaktayız. Bazı internet oyunlarının çocuklara zararlı talimatlar verip riskli davranışlara yönlendirdiğini hatta bu talimatların hayati tehlikelere neden olabildiğini medyadan izlemekteyiz. Diğer taraftan bilgisayar başında geçirilen sürenin, bilgisayar ve internet bağımlılığına yol açabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. ” dedi.

ÇOCUĞUN BU DAVRANIŞLARINA DİKKAT EDİN

Doksat, “Çocukların bilgisayar merakının tutkuya dönüştüğünü düşündüren göstergeler arasında şunlar sayılabilir: Okul öncesi çocuğunun oyuna ayırdığı zamanın tümünü bilgisayarla uğraşarak geçirmesi, oyun esnasında zaman kavramını unutmaları, oyuna erişememe durumunda sinirli olma, evde geçen zamanının tümünü bilgisayar başında geçirme arzusu, internet kullanımı için koyulan zaman sınırlamasına itaat etmeme, bilgisayar başında zaman geçirme arzusunun ders alışma, ödev yapma, sınavlara hazırlanma çabalarından ve uykudan daha öncelikli olması…” diye sıralayarak aileleri uyardı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.