Kafatası, beyin dokusunu, beyin zarlarını ve kafatası ile koruyan birçok kemikten oluşur. Bıngıldak, kafa kemiklerinin birleşme noktasındaki bağ dokularından oluşur. Bebeklerdeki kafatası kemiklerinin oluşmamasının en önemli nedenlerinden biri doğum kanalından daha kolay geçmesi içindir. Ayrıca beyin gelişimi için de oldukça önemli bir yere sahip olan bıngıldak zamanla sertleşir ve kapanmaya başlar.
Bebeklerin kafatasında bıngıldak diye nitelendirilen kıkırdak yaklaşık olarak 1-1,5 yaş arasında kapanmaktadır. Ancak bazı çocuklarda nadirde olsa arka bıngıldak açık olabilir ve 3 ay içinde kapanması gerekir. Bu durumla karşılaşanlar bebeğinin kafa çevresini sık sık ölçmesinde fayda bulunur.
Bebeğinizin bıngıldağı çok erken kapanırsa yani kemikli plakalar craniosynostosis adı verilen bir durumla karşılaşılırsa o zaman müdahale edilmelidir. Bu durum bebeğinizin zekasının yeterince gelişmemesine neden olabilir. Bu sebepten dolayı acilen doktorunuzdan yardım almanız gerekir.
Bebeğiniz ağladığında nefes alıp verdiğinde bıngıldakta şişme görülmesi normaldir. Ancak normalden fazla şişlik bebeğinizin beyninde enfeksiyon ya da başka bir sorunun sinyallerini verebilir. Bebeğinizin bıngıldağında şişme ve yanı sıra ateş görülüyorsa mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekebilir.