Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, lodoslu havalarda sıkça karşılaşılan soba, şofben ve bacalardan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı.
YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL HAKKI EDEBALİ, LODOSLU HAVALARDA SIKÇA KARŞILAŞILAN SOBA, ŞOFBEN VE BACALARDAN KAYNAKLANAN KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE KARŞI VATANDAŞLARA UYARILARDA BULUNDU.
Bursa’da her yıl etkili olan ve üzücü olayların yaşanmasına sebebiyet veren lodosla beraber yaşanabilecek karbonmonoksit ve doğalgaz zehirlenmelerine karşı Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’den vatandaşlara uyarı geldi. Karbonmonoksit gazının kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların iyi yanmaması ile ortaya çıkan zehirli bir gaz olduğunu belirten Başkan Edebali, “Bu yakıtlarla ısınılan yerlerde baca sisteminin iyi çekmemesi, kapalı ortamlarda açık ocaklar, şofben kaçakları gibi durumlarda rüzgarlı ve fırtınalı havalarda (lodoslu havalar) karbonmonoksit gazının solunması ile zehirlenme meydana gelmektedir. Solunduktan sonra akciğer vasıtasıyla kana geçen karbonmonoksitne yazık ki her yıl yüzlerce can kaybına neden oluyor” diye konuştu.
BAŞKAN İSMAİL HAKKI EDEBALİ: “ÖZELLİKLE KÖMÜR, PETROL, DOĞALGAZ VE ODUN GİBİ KARBON İÇEREN YAKITLARIN KULLANILDIĞI YERLERDE KARBONMONOKSİT SENSÖRLERİ KULLANILMASI HAYAT KURTARICI OLABİLİR.”
CİHAZLARIN BAKIMLARI AKSATILMAMALI
Isınmada birçok kolaylığı beraberinde getiren doğalgazın, aynı zamanda önemli riskler taşıdığına dikkat çeken Başkan Edebali, “ Ev ve işyerlerinde doğalgaz ile kullanılan cihazların periyodik olarak her yıl bakımları yaptırılmalı ve doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanması için hava girişleri kapatılmamalıdır. Baca bağlantısının uygun olunduğundan ve bacaların temiz olduğundan emin olunmalıdır. Özellikle kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi karbon içeren yakıtların kullanıldığı yerlerde karbonmonoksit sensörleri kullanılması hayat kurtarıcı olabilir. Öte yandan bacaların yılda en az 2 defa temizletilmesi halinde karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilebilir. Temizlenmeyen bacalar, is ve dumanı çekmediği için zehirlenmelere ve yangına davetiye çıkartıyor” şeklinde konuştu.
‘İLK MÜDAHALE ÖNEMLİ’
Karbonmonoksit zehirlenmelerinin ilk safhalarda baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı, nefes darlığı ve baş dönmesi ile başladığını ifade eden Yıldırım Tıp Merkezi yetkilileri ise ileri safhalarda sersemlik, kusma, kas koordinasyonunun kaybolması, bilinç kaybı ardından solunum durmasıyla ölümlerin meydana geldiğini bildirdi. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında hemen camların açılarak temiz hava girişi sağlanması ve zehirlenen kişinin ortamdan uzaklaştırılması gerektiğini aktaran yetkililer, “Açık havaya çıkıldığında yada tehlikeden uzaklaşıldığında ağız ve burun temizlenmeli, zehirlenen kişinin nefes alıp vermesi durmuşsa suni solunuma (Temel Yaşam Desteğine) başlanmalıdır. Bu işlemler yapılırken de 112 acil servis ekiplerinin vakit kaybetmeden aranarak olay yerine ulaşması sağlanmalıdır. Vatandaşların daha dikkatli olmasını ve karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunu hafife almamasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN EDEBALİ: ”İS VE DUMANI ÇEKEMEYEN BACALAR ZEHİRLENMELERE VE YANGINA DAVETİYE ÇIKARTIYOR. BU YÜZDEN BACALARI YILDA EN AZ 2 DEFA TEMİZLETMELİYİZ.”