Barış Yarkadaş: MHP yüzde 7’nin altını görürse erken seçim kararı alınır Erken seçim tartışmasını bitirecek anket ‘Erken Seçim’ tartışması son günlerde yine gündeme geldiği için Ankara’nın ‘kulağı delik’ siyasetçilerine “Sizce erken seçim olacak mı?” diye sordum. Deneyimli siyasetçiler, “Erken seçimin kaderi en başta ekonomiye bağlı. Ekonomideki gidişat iktidarı yoruyor. Eğer durum düzelmezse, iktidar daha fazla yıpranmadan bir seçim kararı alabilir’’ tespitini yapıyor.
GÜNDEM – Konuştuğum diğer siyasetçiler ise erken seçimin kaderinin MHP’ye bağlı olduğunun altını çiziyor. Bana da hayli mantıklı gelen bu yoruma göre, erken seçim olup olmayacağı MHP’nin kamuoyu araştırmaları / anketlerdeki durumuna göre netleşir…
MHP eğer yaz aylarının sonunda yapılacak olan kamuoyu araştırmaları ya da bilinen adıyla anketlerde yüzde 7’nin altında görünürse, işte o zaman erken seçim kararı alınır.
Ankara kulisleri şu sıralar yine hareketli… Herkesin dilinde bir ‘erken seçim’ lafı var. Kimi, “Ekimde erken seçim olacak” diyor kimi ise “Kasımda erken seçime gidilecek” diye iddialı bir pozisyon alıyor. Nereden çıktığı ya da kaynağı belli olmayan bu sözler, kamuoyunun da ilgisini çektiği için birkaç gün konuşulup sonra unutuluyor.
‘Erken Seçim’ tartışması son günlerde yine gündeme geldiği için Ankara’nın ‘kulağı delik’ siyasetçilerine “Sizce erken seçim olacak mı?” diye sordum. Deneyimli siyasetçiler, “Erken seçimin kaderi en başta ekonomiye bağlı. Ekonomideki gidişat iktidarı yoruyor. Eğer durum düzelmezse, iktidar daha fazla yıpranmadan bir seçim kararı alabilir’’ tespitini yapıyor.
MHP FAKTÖRÜ
Konuştuğum diğer siyasetçiler ise erken seçimin kaderinin MHP’ye bağlı olduğunun altını çiziyor. Bana da hayli mantıklı gelen bu yoruma göre, erken seçim olup olmayacağı MHP’nin kamuoyu araştırmaları / anketlerdeki durumuna göre netleşir…
Nasıl mı?
Bildiğiniz üzere, geride kalan nisan ayının ilk günlerinde Seçim Kanunu değişti. Yeni kanuna göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte uygulamaya konulan “artık oy” sistemi de tarihe karıştı. Artık her parti, yüzde 7 barajını aşmak zorunda. Buna göre, partiler ancak kendi aldıkları oy oranında parlamentoda sandalyeye sahip olacak.
Sistemi bildiğiniz için ayrıntılarına girmiyorum…
Ancak bu kanunun uygulanması ve Türkiye’nin yeni kanunla seçime gidebilmesi için 2023 yılının nisan ayının bitmesi gerekiyor. Bu tarihten önce yapılacak herhangi bir seçimde muhalefet partilerine avantaj sağlayacak olan eski modeldeki “artık oy sistemi” geçerli oluyor. Seçimler 2023 yılının haziran ayında yapılırsa, kanunun kabul edilmesinin üzerinden 1 yıl geçtiği için bu kez “yeni sistem” uygulanıyor. Kısacası; partilerin yüzde 7 barajını geçmesi şartı geçerli oluyor. “Artık oy” sistemi de kalktığı için, yüzde 7 barajını geçemeyen bir parti, parlamento dışında kalıyor. Aldığı oylar ise mevcut sistem yüzünden 1. partinin hanesine yazılıyor ve 1. partiye avantaj sağlıyor.
Erken seçimin olup olmayacağı işte bu yüzden tamamen MHP’nin performansına bağlı…
MHP eğer yaz aylarının sonunda yapılacak olan kamuoyu araştırmaları ya da bilinen adıyla anketlerde yüzde 7’nin altında görünürse, işte o zaman erken seçim kararı alınır. Seçim kararı alındığında; MHP ‘eski sistem’ geçerli olacağı için Cumhur İttifakı’nın bileşeni olarak ‘havuzdaki oylar’dan faydalanır. Eski sistemdeki yüzde 10 barajını aşamasa bile vekil çıkarır. MHP böylece parlamentoda yeniden temsil edilir. Yok eğer, MHP yapılan araştırmalarda yüzde 7’nin üzerinde görünüyorsa, seçimler tarihinde yapılır. Ancak bunun olabilmesi biraz da ekonomideki gidişata bağlı… Zira; ekonomi AKP’nin yumuşak karnı haline geldi. İktidar, kriz daha da derinleşmeden ve daha fazla erimeden erken seçime giderek eldekini korumayı da düşünebilir.
Dolar ve eurodaki yükseliş tüm ürünlerin fiyatını artırdı. İthalata dayalı ekonomik model, dolar hapşırsa bile yatağa düşüyor. Bunun acısını ise orta ve dar gelirli yurttaşlar çekiyor.
Önceki gün konuştuğum bir restoranın sahibi, “Turistler olmasa yanmışız… Müşterilerimizin yüzde 75’i turist… Ama biz Türk müşterilerimize hasret kaldık… Önceden haftada bir gün de olsa yemeğe gelen Türk müşterilerimiz şimdi 15 günde bir anca gelebiliyor. 15 günde bir gelenler ise ayda bir kez…” diye dert yandı.
2023 seçimleri için geri sayım devam ederken anket şirketleri de yapmış oldukları araştırmaların sonuçlarını yayınlamaya devam ediyor. Son olarak Alf Araştırma şirketi 13-17 Mayıs tarihleri arasında 51 kentte yaptığı araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.
51 ilde 3 bin 550 kişiyle yapılan ankette, vatandaşlara “Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi. Ankete katılanların verdiği yanıtlara göre, AK Parti yüzde 28,5 oy aldı. İkinci sırada ise yüzde 24,8 ile CHP geldi.
Çalışmanın en dikkat çeken noktası ise İYİ Parti’nin oy oranlarındaki artış oldu. CHP ile arasındaki farkı 5 puana düşüren İYİ Parti yüzde 19 oy aldı. Anket sonuçlarına göre onları yüzde 8,1 ile HDP; yüzde 7,1 ile MHP; yüzde 2,3 ile DEVA Partisi takip etti.
Anket sonuçlarına göre; AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 35,6. CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı ise yüzde 43,3 oy alıyor. Muhalefetin oluşturduğu Altılı Masa’nın oy oranı ise, yüzde 50 olarak ölçüldü.
ORC Araştırma son seçim anketi sonuçlarını paylaştı! Cumhur ile Millet İttifakı arasındaki fark 7 puanı da geçti
ORC Araştırma, 5 – 8 Mayıs 2022 tarihleri arasında 41 ilde toplam 5 bin katılımcıyla yüz yüze gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını paylaştı.
AK PARTİ’NİN OYU YÜZDE 30’UN ALTINA DÜŞTÜ
Cumhur İttifakı‘nın oy oranı yüzde 35,2 olarak kaydedildi. Millet İttifakı ise oylarını yüzde 42,5’e yükseltti. Ankette partilerin oy oranları da ölçüldü. AK Parti’nin oy oranının yüzde 30’un altına düştüğü görüldü.
İYİ PARTİ’NİN OY ORANI DİKKAT ÇEKTİ
ORC’nin nisan ayında gerçekleştirdiği ankette İYİ Parti’nin oy oranı 17,3 olarak ölçülmüştü. Son ankette İYİ Parti’nin oy oranını artırması ve yüzde 18,4’e yükseltmesi ise dikkat çekti.
Partilerin oy oranları şu şekilde kayıtlara geçti:
AK Parti yüzde 28,0
CHP yüzde 24,1
İYİ Parti yüzde 18,4
HDP yüzde 8,7
MHP yüzde 7,2
Gelecek Partisi yüzde 2,1
DEVA Partisi yüzde 2,0
Saadet Partisi yüzde 1,6
TDP yüzde 1,6
Yeniden Refah Partisi yüzde 1,4
BTP yüzde 1,3
Memleket yüzde 1,1
DP yüzde 0,6
BBP yüzde 1,0
Diğer yüzde 0,9