enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0213
EURO
38,0594
ALTIN
2.833,01
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
26°C
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Bakan Yumaklı: 2024 yılında çeltik üretimimizde 980 bin ton rekolte bekliyoruz

Bakan Yumaklı: 2024 yılında çeltik üretimimizde 980 bin ton rekolte bekliyoruz
REKLAM ALANI
17.09.2024 14:04
5
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Çeltik Festivali’nde Tarım Bakanı’ndan Açıklamalar

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İpsala’da düzenlenen Çeltik Festivali’ne katıldı. Bakan Yumaklı, Edirneli çiftçilerin tarımsal üretimi bilinçli yaptıklarını ve işlerine sahip çıktıklarını belirtti.

Yumaklı, çeltik hasadının hayırlı olmasını dileyerek, üreticilere sorunsuz ve güzel bir hasat sezonu geçirmelerini temenni etti. Edirne’nin Türkiye’nin çeltik başkenti olduğunu ve ülkedeki çeltik üretiminin yüzde 44’ünü sağladığını dile getirdi.

Son 22 yılda güçlü bir altyapı kurarak Türkiye’nin gıda arz güvenliğine ve tarımına önemli katkılar yaptıklarını vurgulayan Yumaklı, tüm tarım topraklarının üretime kazandırılması için çalıştıklarını söyledi.

Üretim potansiyelini yükseltmek için mevcut sorunları tespit ederek politikalar geliştirdiklerini anlatan Bakan Yumaklı, dünyadaki tüm ülkelerin gıda arz güvenliği konusunda hassas olduğunu vurguladı. Türkiye’nin üreticilerinin dünyadaki birçok ülkeden çok daha iyi durumda olduğunu belirterek, bilinç ve üretim kapasitesi açısından övündüğünü dile getirdi.

Tarımsal üretimin planlanması ve sözleşmeli üretim konusunun önemine dikkat çeken Yumaklı, önümüzdeki yıl bu konulara ağırlık vereceklerini söyledi. İşlenmeyen tarım arazilerinin tarıma kazandırılması ve üretim alanlarının kayıt altına alınması konularının da üzerinde durduklarını ifade etti.

Dünyada çeltik üretiminin ortalama 471 kilogram/dekarken, Türkiye’de bu rakamın 803 kilogram/dekar olduğunu belirten Yumaklı, 2002 yılında 360 bin ton olan çeltik üretiminin 2023 yılında yüzde 150 artarak 900 bin tona ulaştığını söyledi. 2024 yılında 980 bin ton rekolte beklediklerini ifade ederek, halkımızın ihtiyacı olan çeltiğin yüzde 75’ini kendi topraklarımızda üreteceklerini vurguladı.

Edirne’nin çeltik üretiminde dünyaca ünlü bir şehir olması için çalıştıklarını belirten Yumaklı, Tarım Kredi Kooperatifi tarafından İpsala’ya bir çeltik işleme ve pirinç paketleme fabrikası kazandırılacağını söyledi. Edirne’nin tarımsal üretimde öne çıkması için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Bu yıl kuraklık nedeniyle çeltik sezonunun üreticiler için zor geçtiğini aktaran Yumaklı, Edirne Valisi Yunus Sezer ile su sıkıntısını yakından takip ettiklerini söyledi. Gelecek yıl önlemler alarak sulamayla ilgili sorunları şansa bırakmayacaklarını ve çalışmalara şimdiden başlayacaklarını vurguladı.

Edirne’deki sulama yatırımları hakkında bilgi veren Yumaklı, 15 proje için yaklaşık 14 milyar lira kaynak ayrıldığını söyledi. Bu yatırımlarla 525 bin dekar alanın daha sulamaya açılacağını belirtti. Hamzadere Barajı, Çakmak Barajı, Subaşı Sulaması ve Bülbüldere Regülatörü ve Sulamasına 11 milyarlık kaynak ayrıldığını ve bu projelerin hayata geçirilmesiyle çiftçilere ve üreticilere büyük fayda sağlayacağını dile getirdi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.