enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Bakan Şimşek: Bizim hikayemiz var, olumsuz koşullarda daha az etkileniriz

Bakan Şimşek: Bizim hikayemiz var, olumsuz koşullarda daha az etkileniriz
REKLAM ALANI
06.08.2024 11:39
4
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Küresel Piyasalardaki Çalkantı ve Türkiye’ye Yansımaları

Geçtiğimiz günlerde küresel piyasalarda yaşanan oynaklık, geçici bir panik atağına benziyor. Merkezi Japonya’da olan bu çalkantının yansımaları tüm dünyayı etkiledi.

Çalkantının Tetikleyicileri

Bu çalkantıyı tetikleyen başlıca faktörler şunlar:

  • ABD’nin yumuşak iniş gerçekleştirememe riski
  • ABD ekonomisinin resesyona girme riski
  • Şişkin şirket değerlemeleri

Japonya’nın Rolü

Son dönemde Japonya’da yaşanan durum da çalkantıyı körükledi. Japonya’da, Japon Yeni kullanarak borçlanıp bunu dolara çevirip Amerikan hisseleri almak popüler bir ticaret şekliydi. Ancak son aylarda Yen’deki değerlenme faizlerin yükselmesine yol açtı ve düzeltme hareketi yaşandı.

Amerika’nın Önemi

Piyasalar şu anda ABD’nin yumuşak iniş gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğine odaklanıyor. ABD’deki ekonomik veriler, önümüzdeki dönemde piyasaların yönünü belirleyecek.

Türkiye’ye Yansımaları

Bu küresel çalkantının Türkiye’ye yansımaları hem olumlu hem olumsuz yönde olacaktır.

Olumsuz Yansımalar:

  • Küresel büyümedeki yavaşlama risk iştahını olumsuz etkileyerek Türkiye’ye sermaye girişini azaltabilir.

Olumlu Yansımalar:

  • Küresel büyümenin yavaşlaması petrol ve emtia fiyatlarında düşüşe neden olarak Türkiye’nin cari açığını ve enflasyonunu azaltabilir.
  • Fed’in faizleri daha hızlı ve daha fazla indirmesi bekleniyor. Bu, gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere küresel finansal koşulların gevşemesine yol açarak Türkiye’ye sermaye akışını teşvik edebilir.

Enflasyon Beklentileri

Türkiye Hükümeti, enflasyonun düşürülmesi için kararlı olduğunu vurguluyor. Hükümetin uyguladığı ekonomi politikaları, zamanla enflasyonun tek hanelere düşürülmesini amaçlıyor.

2025 Hedefleri

Hükümet, 2025’te enflasyon düşüşünde ilk rahatlamanın görüleceğini öngörüyor. Bu yıl, enflasyonla mücadelede önemli bir yıl olarak değerlendiriliyor ve halkın sıkıntıları azaltılması hedefleniyor.

Küresel Risklerin İzlenmesi

Türkiye Orta Doğu’daki gerilimleri yakından izliyor. Bu gerilimlerin büyümesi halinde turizm, petrol fiyatları ve risk primi açısından Türkiye olumsuz etkilenebilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.