enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Bakan Kurum: Körfez’de yaşanan, tam anlamıyla büyük bir çevre felaketi

Bakan Kurum: Körfez’de yaşanan, tam anlamıyla büyük bir çevre felaketi
05.09.2024 13:21
15
A+
A-

Başlık: İzmir Körfezi Çevre Felaketinin Sorumluları Ortaya Çıktı

Giriş:
Saygıdeğer İzmirliler,

İzmir’in Kurtuluş Haftası’nda sizlerle çok önemli bir konuyu ele almak üzere bir araya geldik. Son zamanlarda körfezdeki balık ölümleri, kötü koku ve görüntülerle gündeme gelen İzmir Körfezi’nin içinde bulunduğu acı durumu yerinde görmek üzere TÜBİTAK gemimizdeyiz.

Körfezin Durumu:
İzmir Körfezi, ülkemizin en değerli tabiat harikalarından biridir. Ne yazık ki bu güzel körfez, karadan gelen kirlilik nedeniyle nefes alamaz hale geldi. Balıklarımız toplu ölümler yaşıyor.

Bakanlık olarak, sorunun kaynağını araştırmak için deniz suyu numuneleri aldık. Üzücü sonuçlarla karşılaştık. Denizdeki atıksu kaynaklı amonyak miktarı olması gerekenden tam 50 kat fazla. Bu, evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmadan suya karıştırıldığı anlamına geliyor. Bu durum koku sorunu yaratıyor ve insan sağlığını tehdit ediyor.

Oksijen değerlerine baktığımızda da benzer bir tablo görüyoruz. İzmir Körfezi’ndeki oksijen seviyesi, olması gereken seviyenin çok altında. Bu da deniz canlılarının yaşaması için yeterli oksijenin bulunmadığını gösteriyor.

Sorumlular:
Bu felaketin sorumluları, seçim meydanlarında “Körfezde yüzeceğiz” diyen ama göreve geldiklerinde körfez için tek bir adım atmayanlardır. Sorumlular, suçlarını gizlemek için “Bu balıklar bize ait değil, gemilerle getirildi” diyerek kendilerini gülünç duruma düşürenlerdir.

Bu kirliliğin bir diğer sorumlusu da derelerini ıslah etmekten aciz, yağmur suyu ve kanalizasyon kanallarını birbirinden ayıramayan, arıtma tesislerini çalıştıramayan belediyelerdir.

Bakanlığın Adımları:
Bakanlık olarak İzmir Körfezi için sorumluları denetlemeye ve takip etmeye devam edeceğiz. Bilim kurulumuzu oluşturduk. Birazdan yapacağımız koordinasyon toplantısında bilim insanlarımızla, STK temsilcilerimizle ve kamu kurumlarımızla neler yapacağımızı konuşacağız.

Kurulumuz, yerel yönetimlere yol gösterecek, kirlilikle mücadeleye dair yol haritaları çıkaracak. Biz de Bakanlık olarak belediyelerin ev ödevlerini takip edeceğiz. Eksiklik varsa uyaracağız. Gerekli adımlar atılmıyorsa harekete geçmelerini sağlayacağız.

Sonuç:
İzmir Körfezi kaderine terk edilemez. Biz de buna asla izin vermeyeceğiz. İzmir Körfezi’nde yapılan her şeyin takipçisi olacağız. İzmir Körfezi için gayret eden herkese teşekkür ediyorum.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.