enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3661
EURO
36,4938
ALTIN
2.869,96
BIST
9.226,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
16°C
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Yağmurlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
15°C
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
10°C
Cumartesi Çok Bulutlu
12°C
Advert

Bakan Fidan, İİT-Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılacak

Bakan Fidan, İİT-Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılacak
09.11.2024 17:13
9
A+
A-

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Zirvesi

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre bu yılki zirvede, 2023’te alınan kararların uygulanmasının takibi yapılacak. İsrail’in Gazze, Batı Şeria, Lübnan ve diğer bölge ülkelerine yönelik saldırılarının durdurulması yönünde somut kararlar alınması bekleniyor.

FİLİSTİN KONUSU FARKINDALIĞININ ARTMASI

Geçen yılki zirvenin önemli sonuçlarından biri, Gazze Temas Grubu’nun kurulmasıydı. Grubun üyeleri arasında Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Katar, Filistin, Endonezya ve Nijerya yer alıyor. Temas Grubu, Gazze’deki çatışmaların durdurulması ve iki devletli çözüm amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın da katılımıyla Gazze Temas Grubu, birçok ülkeyi ziyaret etti ve uluslararası kuruluşlarla görüşmeler yaptı. Çalışmaları sayesinde Filistin konusundaki farkındalık arttı.

GEÇEN YILKİ ZİRVEDE BM’NİN ATEŞKES KARARI İÇİN ÇAĞRI

İlk toplantısı Riyad’da düzenlenen İİT-Arap Birliği Zirvesi’nde, üye devletler İsrail’e karşı siyasi, diplomatik ve yasal önlemler çağrısında bulundu. Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden ateşkes kararı alınması talep edildi.

Ortak bildiride ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İsrail’in Gazze’ye yardım ulaştırmasını engellemesini kınaması, İsrail’e silah satışının durdurulması ve Filistinli siviller için uluslararası koruma mekanizması oluşturulması istendi.

Kapsamlı barış süreci için uluslararası konferans düzenlenmesi ve barış sürecinin aşamalı olarak uluslararası garantilerle yürütülmesi çağrısında bulunuldu. İsrail’in Gazze’de kimyasal silah kullanımına yönelik soruşturma açılması ve Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı’nın İsrail’in savaş ve insanlık suçlarına ilişkin soruşturmasını hızlandırması talep edildi.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Mescid-i Aksa’nın saldırıya uğraması üzerine 1969’da Rabat’ta kuruldu. Türkiye, kurucu üyelerden biridir. İİT’de Rusya, Bosna-Hersek, Tayland, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti gözlemci statüsündedir.

57 üyesiyle İİT, BM’den sonra en büyük hükümetler arası siyasi teşkilattır ve tüm Müslümanları temsil etmektedir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.