Aşure ayı, bolluk, bereket ve birliği temsil ediyor. Aşure tarifi yöreden yöreye farklılık gösterse de her yerde aşure yaparken ana ürün olarak buğday, kuru fasulye, nohut ve şeker kullanılıyor.
Malzemeler:
- 3 su bardağı aşurelik buğday
- Yarım çay bardağı pirinç
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 200 gr kuru kayısı (1 su bardağı)
- 200 gr kuru üzüm (1 su bardağı)
- 1 su bardağı fındık
- 3 lt su (buğdayı haşlamak için)
- 4 lt sıcak su (gerektikçe eklemek için)
- 4 su bardağı toz şeker
- Bir tutam tuz
Üzeri için:
- 25 gr fındık
- 25 gr kuş üzümü
- 100 gr ceviz
- 1 nar
- Tarçın
Yapılışı:
- Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı pişirin.
- Buğdayı iyice yıkayıp ayrı bir tencereye alın. Buğdayı yaklaşık 10 dakika sıcak suda kaynatın. Kaynarken oluşan sarı suyu süzün. Aynı süzme işlemini iki kez daha tekrarlayın.
- Buğdayın üzerine biraz daha su ekleyerek yaklaşık 50 dakika daha pişirin.
- Pişen buğdayı, nohut ve fasulyeyi büyük bir tencereye alın. Doğranmış kayısı, kuru üzüm ve yıkanmış pirinci ekleyip yaklaşık 15 dakika daha kaynatın.
- Sıcak su, şeker, tuz, fındık ve karanfili ekleyip yaklaşık 15 dakika daha kaynatın.
- Pişirme sırasında yaklaşık 3 litre su kullanın. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun.
- Pişen aşureyi kaselere alın ve üzerini istediğiniz malzemelerle süsleyin.