Açlık Sınırının Altındaki Asgari Ücretin Zamlanmamasının Nedeni: Vergi Geliri Artışı
Geçinme sınırının bile altında kalan 18.500 liralık asgari ücrete ara zam yapılmamasının perde arkasında hükümetin milyonlarca memur ve işçiden daha fazla vergi toplama niyeti ortaya çıktı. Asgari ücrete Temmuz ayında %25 zam yapılması halinde, memurlar, kamu işçileri ve özel sektör çalışanlarının Temmuz-Aralık döneminde ödedikleri Gelir Vergisi tutarı 5.500 lira azalacaktı. Başka bir deyişle, bu para devletin cenderesinden çıkıp çalışanların cebine girecekti. Hükümet, milyonlarca çalışanın lehine olan bu durumun gerçekleşmemesi için asgari ücretin açlık sınırının altında kalmasına geçici olarak göz yumuyor.
2023 yılında çıkarılan bir düzenlemeyle Asgari Geçim İndirimi kaldırıldı ve yerine asgari ücret üzerinden vergi (Gelir Vergisi) alınmaması sağlandı. Bu muafiyet, memurlar da dahil olmak üzere tüm çalışanların asgari ücrete karşılık gelen tutar düzeyinde yararlanmasının önünü açtı. Bu düzenleme ile asgari ücrete yapılan her zamla tüm ücretlilerin vergi muafiyet tutarı otomatik olarak artmaya başladı.
Vergi Tutarında Azalma
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya’nın hazırladığı hesaplamalara göre, geçen yıl 9.106 lira olan asgari ücretin ara zam yapılarak 12.202 liraya çıkarılmasıyla her bir devlet memuru yılın ikinci altı ayında toplam 3.855 lira daha az vergi ödedi. İlk altı ayda aylık 1.276 lira olan istisna tutarı bu sayede 2.082 liraya ulaştı. Aynı şekilde bu yıl da ara zam yapılması halinde her bir memurun asgari ücret kaynaklı vergi istisnası 3.800 liradan 4.750 liraya yükselecek ve toplamda altı ay için 5.500 lira daha az vergi ödeyecek.
Asgari Ücret Zammı Herkese Yarıyor
SES İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, asgari ücrete yapılan zammın yalnızca asgari ücretlileri değil, memurlar dahil tüm çalışanları olumlu etkilediğini vurgulayarak, ara zamma tüm emekçilerin destek vermesi gerektiğini belirtti. Asgari ücrete ara zam yapılmaması durumunda tüm ücretli, bordrolu çalışanların daha fazla vergi ödeyeceğini vurgulayan Yalçınkaya, “Asgari ücrete zam yapılmaması, memur ve bordrolu çalışanın Temmuz ayında vergi dilimi kaynaklı daha fazla vergi ödeme sorununa yol açacak ve vergi kesintisini 2024’e göre daha da yukarı çıkaracak.” dedi.