DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
25°C
Bursa
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Advert
Advert

Araştırma: Otizm ve bağırsak bakterileri arasındaki çarpıcı bağlantı

Araştırma: Otizm ve bağırsak bakterileri arasındaki çarpıcı bağlantı
Advert
09.07.2024 14:18
26
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Bağırsak Mikrobiyomu Otizm Tanısında Yeni Bir Umut Vadediyor

Hong Kong’daki araştırmacıların çalışmaları, sindirim sistemi mikroorganizmalarının (bakteri, mantar ve virüsler) belirli bileşenlerinin otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısında devrim yaratabileceğini öne sürüyor.

OSB, yaşam boyu süren, gelişimsel bir bozukluktur ve kişinin iletişim, etkileşim ve bilgiyi işleme yeteneklerini etkiler. Tipik olarak, OSB tanısı bir uzman tarafından gözlemlemeye dayanır; ancak bazı durumlarda çocuklar tanı için yıllarca beklemek zorunda kalabilir.

Bağırsak mikrobiyomunun rolü üzerine yapılan bu araştırma, tanı sürecini hızlandırma ve iyileştirme potansiyeline sahip heyecan verici bir keşif sunuyor. Ekip, 1-13 yaşları arasındaki 1.627 çocuktan dışkı örnekleri topladı, hem OSB’li hem de olmayan çocukları içeren bir grup oluşturdu.

Analizleri, OSB’li çocukların, diyet, ilaç kullanımı ve diğer sağlık durumları gibi faktörler göz önüne alındığında bile farklı bağırsak mikrobiyom bileşimlerine sahip olduğunu ortaya çıkardı. Belirli bakteriyel ve bakteriyel olmayan bileşenler OSB’nin gelişimiyle ilişkilendirildi ve bu bileşenlerin işlevleri de rol oynamış olabilir.

Araştırmacılar, OSB tanısını daha doğru hale getirmek için 31 farklı mikrop ve işlevini birleştiren bir model oluşturdu. Bu model, tek bir bileşene odaklanmaktan ziyade OSB’nin karmaşık patolojisini daha kapsamlı bir şekilde yakalar.

“Dışkı örneklerinin analizinin tanıya yardımcı olabileceği fikri çok heyecan verici” diyor beslenme ve mide-bağırsak sağlığı konusunda bağımsız danışman Dr. Elizabeth Lund. “Şu anda değerlendirilmeyi bekleyen çok sayıda çocuk ve yetişkin var ve mevcut süreç çok uzun ve yetersiz eğitilmiş klinisyen eksikliği yaşıyoruz.”

Araştırmacılar, bu verilerin mikrobiyomun OSB’ye neden olup olmadığını veya gözlemlenen farklılıkların diyet farklılıklarından veya diğer çevresel faktörlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını kesin olarak söyleyemeyeceğini kabul ediyor. Bununla birlikte, bağırsak mikrobiyomunun OSB’nin anlaşılmasında ve tanı konmasında oynadığı rolün daha fazla araştırılmasının önemli olduğunu vurguladılar.

Bu bulgular, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar için zamanında tanı ve müdahaleyi kolaylaştırarak yaşamları üzerinde dönüştürücü bir etki yaratma potansiyeline sahiptir. Ayrıca, OSB’nin temel nedenlerini daha iyi anlamamıza ve nihayetinde daha etkili tedavi yolları geliştirmemize yardımcı olabilir.

Advert
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.