enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Araştırma: Günde 5 saat ve fazlası bunama için risk oluşturuyor

Araştırma: Günde 5 saat ve fazlası bunama için risk oluşturuyor
REKLAM ALANI
18.08.2024 12:01
13
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

H1. Televizyon İzleme Süresinin Beyin Hastalıkları Riskiyle İlişkisi

İngiltere’de son zamanlarda yapılan bir araştırma, uzun süre televizyon izlemenin demans, felç ve Parkinson hastalığı riskini artırabileceğini öne sürüyor.

H2. Araştırmanın Metodolojisi

407.000 kişiyi kapsayan araştırma, 37 ila 73 yaş aralığındaki kişilerin verilerini inceledi. Katılımcıların yaklaşık 40.000’ine beyin taraması yapıldı. Çalışmanın başlangıcında, katılımcıların hiçbirinde teşhis edilmiş beyin rahatsızlığı yoktu.

H3. Televizyon İzleme Süresi ve Risk Artışı

Araştırma, günde üç ila beş saat televizyon izleyen kişilerin bir saat veya daha az izleyenlere göre demans geliştirme riskinin %15 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Günde beş saatten fazla izleyenlerde risk %44 daha yüksekti. Ayrıca, beş saatten fazla televizyon izleyenlerde felç riski %12 ve Parkinson hastalığı riski %28 daha fazla bulundu.

H4. Hareketsiz Yaşam Tarzının Rolü

Araştırmacılar, televizyon izlemenin beyin sağlığı üzerindeki zararlı etkilerinin, düşük fiziksel aktivite ve kronik iltihaplanmaya neden olmasıyla ilgili olabileceğine inanıyorlar.

H5. Sonuç

Araştırma, uzun süre televizyon izlemenin beyin sağlığı için zararlı olabileceğini ve demans, felç ve Parkinson hastalığı riskini artırabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, televizyon izleme süresini sınırlandırmak ve bunun yerine daha aktif uğraşlara zaman ayırmak beyin sağlığının korunması için önemlidir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.