Almanya’nın Refahı İçin İş Gücü Göçü Kritik
Bertelsmann Vakfı’nın yeni araştırması, Almanya’nın refahını sürdürmesi için iş gücü göçüne ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor.
2040 yılına kadar ülkedeki çalışan sayısı göç alınmazsa yaklaşık 4,5 milyon azalarak %10 düşüşle 41 milyon 900 bine gerileyecek. 2060 yılına kadar çalışan sayısının 35 milyon 100 bine düşmesi bekleniyor.
Araştırmanın yazarları, “Almanya’nın iş gücü ihtiyacını karşılaması ve refahını güvence altına alması için Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden uluslararası iş gücü göçü giderek önem kazanıyor” diyor. Almanya’nın gelecek 15 yıl içinde dünya çapında yılda yaklaşık 288 bin çalışanı işgücüne dahil etmesi gerektiği vurgulanıyor.
Bertelsmann Vakfı Göç Uzmanı Susanne Schultz, “Doğum oranının yüksek olduğu dönemde dünyaya gelen kuşağın emekli olması, Alman iş piyasasında göçü zorunlu kılıyor” diyor. Schultz, iç potansiyelin geliştirilmesi ve iş gücüne katılımın artırılmasının öncelikli olduğunu, ancak ihtiyacın yalnızca bu şekilde karşılanamayacağını belirtiyor.
Yeni iş gücü göçü yasasının çalışanlar için yeni fırsatlar sunduğunu, ancak Almanya’nın çalışanlar için çekici olması için hoşgeldin kültürü geliştirilmesi ve uzun vadeli perspektifler sunulması gerektiğini vurguluyor.
Araştırma, iş gücü göçünün uygulanmaması durumunda Almanya’nın eyaletleri üzerinde farklı etkiler doğuracağını gösteriyor. Thüringen, Saksonya-Anhalt ve Saar eyaletlerinde iş gücü sayısı %10’un üzerinde azalırken, Hamburg, Berlin ve Brandenburg’da düşüş %10’un altında olacak.