Giriş
Son yıllarda yaşanan çok sayıda kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini ortaya çıkardı. Yüksek enerji fiyatları, Çin’den gelen rekabet ve imalat sektöründeki kalıcı zayıflık, ülke ekonomisinin büyümesini engelliyor.
Dış Etkenler
Sanayisi yabancı rekabetten olumsuz etkilenen Almanya, jeopolitik çekişmelere ve ABD’den gelen baskılara karşı savunmasız kalıyor. İş gücünün yaşlanması da ekonomiyi baskılıyor.
Enerji ve Maliyetler
Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası Euro Bölgesi’nde yükselen enflasyon, Alman şirketlerin yatırım yapma arzusunu frenliyor. Çin ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülke, Almanya’dan ithal ettiği ürünleri giderek daha fazla üretebiliyor, bu da Avrupa’nın en büyük ekonomisinin resesyondan uzaklaşmasını zorlaştırıyor.
Yapısal Sorunlar
Almanya’nın yapısal sorunları da ekonomiyi frenliyor. Bir zamanlar oldukça başarılı olan “Ucuz enerji ve ara malı ithal et, işle ve yüksek kaliteye sahip mal olarak ‘Made in Germany’ algısıyla pahalı bir biçimde ihraç et” iş modeli artık işe yaramıyor.
RESESYON RİSKİ
Alman ekonomisi, 2 yıllık durgunluk döneminden sonra teknik resesyona girmekten kıl payı kurtuldu. Bununla birlikte, ülke ekonomisi, özellikle bölgedeki diğer ülkelere oranla daha büyük öneme sahip imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruyor.
İhracat Güçlüğü
Almanya’nın ihracatı, Çin’in ithalatındaki gerilemenin etkisiyle düştü. Uzmanlar, daha parçalanmış bir küresel ekonomi ve Çin’in ihracatta hedef pazar olmaktan ziyade giderek daha çok rakip ülke olmaya doğru evrilmesinin, ülke ihracatını baskılayan önemli faktörler olduğunu belirtiyor.
Beklentiler Olumsuz
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, ülke ekonomisi için “Son piyasa duyarlılığı ve ekonomik göstergeler zayıfladı” değerlendirmesinde bulunurken, Ekonomi Araştırma Enstitüsünün (Ifo) İş Ortamı Güven Endeksi haziranda beklentilerin aksine azaldı.
Yavaş Toparlanma Bekleniyor
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Alman ekonomisinin yaklaşık iki yıl süren zayıflık döneminden sonra yavaş yavaş yükselişe geçtiğini öngörüyor. Ancak toparlanmanın Bundesbank’ın başlangıçta beklediğinden biraz daha yavaş olabileceği belirtiliyor.
Hükümetin Adımları
Alman hükümeti, “Büyüme Girişimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler” adı verilen bir büyüme paketi ile ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor. Paket, rekabetçiliğin güçlendirilmesi, bürokrasinin azaltılması ve daha iyi çalışma teşvikleri gibi önlemler içeriyor.
İşsizlik ve İflaslar Artıyor
Durgun ekonomi, iş gücü piyasasını olumsuz etkilerken, Almanya’da işsiz sayısı haziranda bir önceki aya göre arttı. Ülkede aynı zamanda enflasyon, zayıflayan talep ve artan maliyetler nedeniyle iflas eden şirketlerin sayısı da arttı.
Bürokrasi Sorunu
Almanya’da şirketlerin hızla değişen küresel ekonomiye uyum sağlamasında bürokrasi önemli bir sorun haline gelirken, şirketlerin başta inşaat ruhsatı olmak üzere izin almaları diğer AB ülkelerine kıyasla uzun bir süre gerektiriyor.
Çin Etkisi
Almanya’nın diğer büyük Avrupa ekonomilerine kıyasla Çin’e daha fazla bağımlı olması dikkati çekiyor. Çin’in Almanya’dan satın aldığı malları giderek daha fazla üretebilmesi, Alman ekonomisinin büyümesini zorlaştırıyor.
Sonuç
Almanya, jeopolitik sorunlar, iklim değişikliği, durgun ekonomi ve demografik zorlukların üstesinden gelme konusunda birtakım sorunlarla karşı karşıya bulunuyor. Almanya’nın halen “kendi ürettiği bürokrasi, kurallar ve prosedürler altında ezildiği” belirtiliyor.