Türkiye’yi kıskanan Almanların parmak ortası terlik üreten firması bile sanayi devi şirketlerimizi solladı. Türkiye iktisadı 40 yıl evvelki düzeyine geriledi.
İKTİDAR her fırsatta Almanya’nın Türkiye’yi kıskandığını tez ederken sanayiciden iktisadın gerçek yüzünü gösteren kritik bir fotoğraf geldi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Almanya’nın terlik üreten bir firmasının (Birkenstock) 10 milyar dolarlık piyasa kıymetiyle Tüpraş, Arçelik, Vestel ve Turkcell üzere Türkiye’nin en büyük şirketlerini geride bıraktığını söyledi.
147 milyar dolarlık piyasa kıymetiyle dünyada 79’uncu sırada bulunan ayakkabı markasının (Nike) da Türkiye’nin en değerli birinci 22 firmasını geçtiğine işaret eden Ardıç, markalaşmanın kıymetine dikkat çekti. Ardıç, “Uluslararası seviyede rekabet edebilecek marka firmalar yaratmaya değer vermemiz gerekiyor” dedi. ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda konuşan Lider Ardıç, son 40 yılda gelişen ülkelerin dünya iktisadından aldığı hissesi 2 kata yakın artırdığını, buna karşılık Türkiye’nin 1980 yılındaki düzeyinde kaldığını söyledi. Ardıç, “Türkiye’nin dünya iktisadından aldığı hisse 1980 yılında yüzde 0.9 iken 2022 yılında da hissemiz tıpkı. Gelişen ekonomilerde bu hisse 1980’de yüzde 24.5 iken 2022’de yüzde 42.5’e yükseliyor. 40 yıldan fazla müddette dünyadaki hissemiz durağan kaldı” tespitinde bulundu. Ardıç, sanayicinin üretmek ve ihracat yapabilmek için yüksek seviyelerde ithalat yapmak zorunda kaldığını, bunun da büyümenin 3.7 kat üzerinde cari açığa yol açtığını belirtti. İktisadın nasıl büyüdüğünün de çok kıymetli olduğuna dikkat çeken Ardıç, “Sanayi üretiminin ve ihracatın küçülme kaydettiği, tüketimin ve ithalatın arttığı, cari açığa yani borçlanmaya dayalı bir büyüme yaşadık” tabirlerini kullandı.
ASO Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye’ye direkt yabancı yatırım girişlerinin çok düşük seviyelerde kaldığını, en son haziran ayında net fiziki sermaye yatırımlarının 108 milyon dolar düzeyinde açık verdiğini söyledi. Ardıç, “Yani ülkemizden fiziki yabancı sermaye yatırımı manasında çıkış oldu. Bu açık yabancılara 223 milyon dolar net gayrimenkul satışları ile telafi edildi” dedi. Ardıç, son periyotta üniversite sayısının arttığına da işaret ederken, fakat bu durumun endüstricinin çalıştıracak personel bulamamasına yol açtığını bildirdi.
Seyit Ardıç
ASO Lideri Ardıç’tan bildiriler:
1- Gerçek yatırımcı gitti rantçı yabancı geldi
2- Endüstricinin birinci sorunu
3-işçi bulamamak oldu
4- Türkiye ulusal gelirde 40 yıl geriye gitti
5- 6.6 milyon fakire yapılan yardımlar istihdam gayeli gözden geçirilmeli
6- Yeşil dönüşümde dünyanın gerisindeyiz