Ahıska Türklerinin sürgünü 77’nci yılında Bursa Yıldırım’da anıldı Ahıska Türklerinin Sovyetler Birliği tarafından vatanlarından sürgün edilişinin 77’nci yıl dönümü, Bursa Yıldırım’da anıldı. Yıldırım Belediyesi, Uludağ Üniversitesi Ahıska Kültür ve Sanat Topluluğu, Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Bursa Posoflular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla Ahıska Türklerinin ana vatanlarından sürgün edilişinin 77’nci yıl dönümünde anma programı düzenlendi.
BURSA-Ahıska Türklerinin Sovyetler Birliği tarafından vatanlarından sürgün edilişinin 77’nci yıl dönümü, Yıldırım’da anıldı.
Yıldırım Belediyesi, Uludağ Üniversitesi Ahıska Kültür ve Sanat Topluluğu, Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Bursa Posoflular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla Ahıska Türklerinin en temel vatanlarından sürgün edilişinin 77’nci yıl dönümünde anma programı düzenlendi. Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın beraberinde Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Çelik, Türk Ocakları Derneği Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı, Azerbaycan Bilimler Akademisi Rektör Yardımcısı Gönül İbrahimova, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İkram Çınar, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Minara Aliyeva Çınar, Kafkasya sürgünü tanıklarından İlimdar Abdullahoğlu, belediye meclis üyeleri çok sayıda Yıldırımlı katıldı. Anma programında, Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı ‘Ahıska Meselesi’, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İkram Çınar ‘Atabek Yurdu’ konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Sovyet Rusya’nın Türkiye sınırında yer alan Ahıska bölgesinde yaşamakta olan Müslüman Türklerin, sırf dini ve milli kimliklerden dolayı Orta Asya çöllerine sürgün edilişinin üstünden 77 yıl geçmesine rağmen yaşayan acıların temelinde tazeliğini koruduğunu dile getiren Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz,
“14 Kasım 1944 tarihinde, 90 000 Ahıska Türk’ü, Stalin tarafından yurtlarından kopartılarak, Asya’da insan hayatının en zor olduğu bölgelere sürgün edildi. Kışın çetin koşullarında, vagonlara doldurularak bir aydan fazla sürecek uzaklıktaki bölgelere sürgün edilen kardeşlerimizden 17 bini, ne yazık ki açlık ve hastalık gibi sebeplerle hayatını kaybetti. Sovyet yönetiminin zulmü sürgün bölgelerinde de devam etti. Ahıskalı kardeşlerimiz kadın, yaşlı, çocuk denilmeden çalışma kamplarına gönderildi. Bu kamplarda da binlerce kardeşimiz şehit oldu. Yıllarca devam etmekte olan zulme baskılara rağmen kültürlerini kimliklerini korumayı başaran kardeşlerimiz canları pahasına adeta bir destan yazdı. Zulmün mimarı olan Sovyetler rejimi yerle bir olurken, mazlum Ahıskalı kardeşlerimiz zulüm çemberinden güçlenerek çıktılar” dedi.
Yıldırım’ın binlerce Ahıskalı’ya ev sahipliği yaptığını da hatırlatan Başkan Yılmaz,
“Kardeşlerimiz yarım asır süren zulüm ve baskılardan dolayı huzuru, güveni Yıldırım’da buldular. Yıldırım onlar için sılayı rahim olurken, kardeşlerimiz de Yıldırım’ın gücüne güç kattılar. Bu duygu ve düşüncelerle gerek sürgünde, gerekse geçtiğimiz 77 yıl içinde vatanlarından uzakta, bir gün ona kavuşmanın ümidiyle yaşarken hayatını kaybeden tüm kardeşlerimi rahmetle yâd ediyorum. Sürgünü yaşayıp da bugün dünyanın farklı ülkelerinde hayata tutunmaya çalışan büyüklerimize Allah’tan daha sağlıklı, hayırlı, uzun ömürler diliyorum” diye konuştu.
14 Kasım Ahıska Sürgünü Anma Programı şiir ve türküler eşliğinde sona erdi.