Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, Bursa`nın kendine has ekolojisi, toprak yapısı ve iklim koşullarına bağlı olarak ağırlıklı olarak Gürsu, Kestel ve İnegöl`de yaklaşık 35 bin dekar alanda yetiştiriciliği yapılan deveci armudunun, bölge çiftçisinin umudu olmaya devam ettiğini söyledi.
Nefaseti ve tadı ile diğer çeşitlerinden ayrılan deveci armudu meyvelerinin, ortalama 400-500 gramdan 1,5 kilograma kadar çıkabildiğini ifade eden Matlı “Bursa`ya özgü meyvelerden olan deveci armudu, ağaç başına 120-150 kg meyve vermekte ve ortalama dekardan 4-5 ton ürün elde edilebilmektedir. Uygun depolama koşullarında 6-7 ay soğuk hava depolarında bekleyebilen deveci armudunun bu özelliği sayesinde yıl boyu satış imkânına sahiptir” dedi.
Genellikle Avrupa Ülkelerine ihraç edilen deveci armudunun bu yıl sezon başında 2-2,5 TL/kg civarında alıcı bulduğunu ifade eden BTB Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı “Başlatılan coğrafi işaret çalışmalarının hızla tamamlanması alternatif pazarların geliştirilmesine ve Bursa’mıza has bu değerli ürünün tüm dünyaca tanınmasına büyük katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
“DEVECİ ARMUDU”
Deveci armudu içerdiği C vitamini ve potasyum sayesinde vücudun bağışıklık sistemini korur, anne sütünü arttır ve bebeklerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçeriğinde bulunan asitler aynı zamanda mide kanseri ve pankreas kanserine karşı vücudu korur. Kan şekerini dengeler, tokluk hissi verir ve vücudun su ihtiyacını karşılar. Mükemmel bir şifa kaynağı olan Deveci armudu, damar tıkanıklığına faydalı olduğundan felç olma riskini azaltır, kalp ve damar dostudur.