enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Kar Yağışlı
8°C
Bursa
8°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Advert

ACİL SAĞLIK ÇALIŞANLARINA İNTİHARA ACİL MÜDAHALE SEMİNERİ

ACİL SAĞLIK ÇALIŞANLARINA İNTİHARA ACİL MÜDAHALE SEMİNERİ
11.09.2018 16:31
314
A+
A-

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya İntiharı Önleme Günü kapsamında sağlık personellerine yönelik ‘İntihar ve intihara acil müdahale’ konulu seminer düzenledi.

Çekirge Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen ve konuşmacı olarak Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Yard. Doç. Dr. Sinay Önen’in yer aldığı seminere Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Sağlık Müdürlüğü yöneticileri, hastane yöneticileri ve acil servis personelleri katıldı. Seminerde konuşan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, intiharın bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Bireyin intihar etmesinin sosyal çevresi ya da ekonomik durumuyla alakalı olmadığına dikkat çeken Dr. Akan, “İntihar bir çöküntü meselesi ve bu ruh halinde verilen bir karar. Bu toplumumuzun bir gerçeği maalesef.Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya çapında 15-29 yaş arasındaki ölümlerin ikinci sırada gelen nedenlerinden biridir” dedi.

Sağlığı yönetirken risklerin doğru belirlenmesi ve risk yönetiminin iyi yapılması gerektiğini dile getiren Dr. Akan, “Önceki yıllarda riskler farklıydı. Daha çok bulaşıcı hastalıklar ön plandaydı ancak son yıllarda bulaşıcı olmayan hastalıklar risk haline geldi. Artık çağımızın vebası uyuşturucu, teknoloji bağımlılığı ve intihar gibi problemler. İşte bizim bunlarla etkili bir şekilde mücadele etmemiz lazım. Bursa’nın her yerine sağlıklı hayat merkezleri kuruyoruz. Bu merkezlerimizde psiko-sosyal destek programları veriliyor. Çünkü psiko-sosyal programlarına ciddi ihtiyaç var. Aile içi şiddet, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığı, intiharı önleme gibi birçok soruna karşı önemli çalışmaları yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Aile Hekimlerinin Rolü Önemli

Akan’dan sonra sözü alan Yard. Doç. Dr. Sinay Önen ise; İntiharın önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek son 40 yılda intihar oranlarının %50 artış gösterdiğini söyledi. İntihar riski olan bireylerin belirlenmesinde ruh sağlığı çalışanları kadar tüm sağlık çalışanlarının, özellikle aile hekimlerinin etkin rolü olduğunu ifade eden Önen, intiharın önlenmesi için devletin tüm kurumlarının koordineli çalışmasının gerektiğini vurgulayarak bu bağlamda krize müdahale ve psikososyal destek birimlerinin kurulmasının önemine dikkat çekti.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.