enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Kar Yağışlı
7°C
Bursa
7°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Advert

ABD’li teknoloji şirketlerini Çinli casus korkusu sardı

ABD’li teknoloji şirketlerini Çinli casus korkusu sardı
19.06.2024 10:55
12
A+
A-

ABD Teknoloji Şirketleri, Çin Casusluğu Korkusuyla Güvenlik Önlemlerini Artırıyor

ABD yetkilileri Çin’in casusluk tehdidi konusunda derin endişe duyduklarını dile getirirken, Silikon Vadisi’ndeki teknoloji devleri personele yönelik güvenlik incelemelerini ve işe alımlarda güvenlik taramalarını sıkılaştırıyor. Casusluk şebekelerinin, ülkelerin fikri mülkiyetine ve şirket verilerine erişmek için teknoloji geliştiricilerini hedef almaya başladığı yönündeki uyarılara yanıt olarak, birçok istihbarat kurumu çalışanların bu amaçla kullanıldığından şüpheleniyor.

Google gibi önde gelen teknolojiler ve OpenAI gibi gelecek vaat eden start-up’lar, artan casusluk tehdidi nedeniyle personeli için güvenlik taramalarını güçlendiriyor. Bu gelişmeler, ABD’li yetkililerin son iki yıldır Çin casusluğu tehdidi konusunda şirketleri uyardığı bir ortamda gerçekleşiyor. ABD savcıları, geçtiğimiz Mart ayında Google’da çalışan eski bir yazılım mühendisini, Çin merkezli iki şirketle işbirliği yaparak yapay zeka ticari sırlarını çalmakla suçlamıştı.

ABD savunma sektöründeki 53 milyar dolarlık veri analizi şirketi Palantir’in CEO’su Alex Karp, “Çin’in ABD teknoloji şirketlerini gözetlemesi, özellikle kurumsal yazılım, büyük dil modelleri ve silah sistemleri üreticileri için ciddi bir sorun teşkil ediyor.” dedi. Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı HR McMaster ise Çin istihbarat kurumlarından kaynaklanan tehditlerin “gerçek ve ısrarcı” olduğuna dikkat çekti.

ABD ile Çin, yapay zeka ve gelişmiş çip teknolojileri de dahil olmak üzere önemli teknolojik alanlarda stratejik bir rekabet içerisinde. FBI Direktörü Christopher Wray, geçen Kasım ayında Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve ABD’yi kapsayan istihbarat ortaklarından meslektaşları ile birlikte Silikon Vadisi’nde halka açık bir etkinlik düzenleyerek teknoloji şirketlerini Çin’den gelen “eşi görülmemiş tehditlerle yüzleşmeye” çağırdı.

Öte yandan ABD teknoloji şirketlerinde yabancı düşmanlığı hususunda da endişeler mevcut. Çünkü ABD’de çok sayıda yetenekli Asya kökenli çalışan bulunuyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.