Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, yüksek bütçe açıkları nedeniyle Belçika, Çekya, Estonya, İspanya, Fransa, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovenya, Slovakya ve Finlandiya’ya yönelik “aşırı açık” prosedürünün başlatılması yönünde bir uyarıda bulundu.
İlkbaharda yayınlanan “Avrupa İlkbahar Dönem Paketi” başlıklı çalışma, üye ülkelerin ekonomik durumlarının incelenmesini içeriyordu. Raporda, söz konusu ülkelerin Bütçe Açığı ve Kamu Borcu Kriteri’ne uygun olmadığına dikkat çekildi.
AB kuralları, üye ülkelerin bütçe açıklarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 3’ünü, kamu borçlarının ise GSYH’nin yüzde 60’ını geçmemesi gerektiğini belirtiyor. “Aşırı Açık” prosedürü, bu kriterleri aşan ülkelerin maliye politikalarını sıkılaştırmalarını amaçlıyor.
Raporun ilk adım olduğuna dikkat çeken AB Komisyonu, üye ülkelerin çok yıllı harcama planlarını inceledikten sonra aşırı açık prosedürlerinin başlatılması için resmi teklif sunacağını açıkladı.
Mali kurallara uymayan ülkeler para cezasına çarptırılabilirken, 2020’de Covid-19 salgını nedeniyle askıya alınan kurallar, Rusya-Ukrayna Savaşı ve enerji kriziyle birlikte yeniden öne çıktı.
2023 yılında kamu borcunun GSYH’ye oranının en yüksek olduğu AB ülkeleri arasında Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya ve Belçika yer alırken, bütçe açığı en fazla olan ülkeler İtalya, Macaristan, Romanya, Fransa, Polonya, Malta ve Slovakya olarak sıralandı.
AB, mali disiplini teşvik etmek ve Euro Bölgesi’nin istikrarını korumak için bu adımları atıyor. Aşırı açık prosedürü, üye ülkelerin finansal sürdürülebilirliklerini sağlamaları ve ekonomik büyümelerini desteklemeleri için gerekli bir araç olarak görülüyor.