enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
7°C
Pazar Çok Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

AB, 7 üye ülkeye ‘bütçe disiplin süreci’ başlatacak

AB, 7 üye ülkeye ‘bütçe disiplin süreci’ başlatacak
19.06.2024 17:00
14
A+
A-

AB, Yüksek Bütçe Açıkları Nedeniyle Üye Ülkelerine Disiplin Süreci Başlatıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, yüksek bütçe açıkları nedeniyle Belçika, Çekya, Estonya, İspanya, Fransa, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovenya, Slovakya ve Finlandiya’ya yönelik “aşırı açık” prosedürünün başlatılması yönünde bir uyarıda bulundu.

İlkbaharda yayınlanan “Avrupa İlkbahar Dönem Paketi” başlıklı çalışma, üye ülkelerin ekonomik durumlarının incelenmesini içeriyordu. Raporda, söz konusu ülkelerin Bütçe Açığı ve Kamu Borcu Kriteri’ne uygun olmadığına dikkat çekildi.

AB kuralları, üye ülkelerin bütçe açıklarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 3’ünü, kamu borçlarının ise GSYH’nin yüzde 60’ını geçmemesi gerektiğini belirtiyor. “Aşırı Açık” prosedürü, bu kriterleri aşan ülkelerin maliye politikalarını sıkılaştırmalarını amaçlıyor.

Raporun ilk adım olduğuna dikkat çeken AB Komisyonu, üye ülkelerin çok yıllı harcama planlarını inceledikten sonra aşırı açık prosedürlerinin başlatılması için resmi teklif sunacağını açıkladı.

Mali kurallara uymayan ülkeler para cezasına çarptırılabilirken, 2020’de Covid-19 salgını nedeniyle askıya alınan kurallar, Rusya-Ukrayna Savaşı ve enerji kriziyle birlikte yeniden öne çıktı.

2023 yılında kamu borcunun GSYH’ye oranının en yüksek olduğu AB ülkeleri arasında Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya ve Belçika yer alırken, bütçe açığı en fazla olan ülkeler İtalya, Macaristan, Romanya, Fransa, Polonya, Malta ve Slovakya olarak sıralandı.

AB, mali disiplini teşvik etmek ve Euro Bölgesi’nin istikrarını korumak için bu adımları atıyor. Aşırı açık prosedürü, üye ülkelerin finansal sürdürülebilirliklerini sağlamaları ve ekonomik büyümelerini desteklemeleri için gerekli bir araç olarak görülüyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.