enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

80. Venedik Film Festivali’nden notlar: Savaş ve direniş…

80. Venedik Festivali’nin açılış sineması “Komutan”, kendi tipine yeni bir boyut kazandırma savında olmayan, lakin hümanist içeriği yanında, vakit ve coğrafya ötesi çağrışımlarıyla, her periyot izlenmesi gereken bir sinema.

80. Venedik Film Festivali’nden notlar: Savaş ve direniş…
01.09.2023 06:05
54
A+
A-

Savaş sinemaları, alevli ve kanlı çatışmaların çarpıcı görselliğinden medet ummadığında; tansiyon oluşturmayı hedeflerken de yavan estetik reçetelerden uzak durmayı başarabildiği oranda çok daha tesirli, manalı ve yapan olabiliyor.

80. Venedik Festivali’nin açılış sineması “Komutan”, kendi tipine yeni bir boyut kazandırma argümanında olmayan, lakin hümanist içeriği yanında, vakit ve coğrafya ötesi çağrışımlarıyla, her devir izlenmesi gereken bir sinema. Bilhassa de, yakın geleceğimizi karartan büyük savaş bulutlarının ağırlaştığı, mahallî çatışmaların artarak sürdüğü günümüzde …

İtalyan sinemasının, global seviyede şimdi çok tanınmayan ismi Edoardo De Angelis’in (1978, Napoli) senaryosunu yazıp yönettiği, şimdi dördüncü uzun sineması olan “Comandante”, gerçek bir olayı beyazperdeye taşıyor.

1940 yılı başlarındayız. İtalyan donanmasına ilişkin bir denizaltı, Atlas Okyanusu sularında, tarafsız olması gerekirken kendilerine ateş açan Belçika bandıralı bir yük gemisini batırır… Pierrefrancesco Favino’nun yüklü, sağlam yorumuyla farklı bir efsanevi kahraman kimliğine bürünen, “Comandante Cappellini” isimli denizaltının o periyottaki kumandanı Salvatore Todaro, batırdığı Belçika bandralı şilepten denize dökülen mürettebattın 26’sına, savaş mantığıyla pek uyuşmayan etik bir halla iki defa yardım eli uzatır; buyruğu altındaki İtalyan denizci er ve subayları mevt tehlikesine maruz bırakmak kıymetine, onları kurtarır.

Komutan, savaş alanındaki bir denizaltı kaptanı üzere değil, klâsik etik bedellere sahip çıkarak gemisini son terk eden has denizci kaptan kimliğiyle hareket etmiş; öncelikle yüreğinden gelen sese, insani dayanışma davetine kulak vermiştir…

Bugün, Akdeniz’de batan kaçak mülteci teknelerine yardım eli uzatmak yerine, kimi vakit inançlı limanlara gelmelerini bile geciktiren, hatta engelleyen, başta İtalya olmak üzere tüm AB üyesi siyasetçilerin “Comandante”yi öncelikle izlemesi gerekir…

İRANLI BAYANLARIN DİRENİŞİ…

La Mostra’nın esaslı ve bağımsız yan seçkisi, bu yıl 20. yaşını kutlayan “Venice Days”in (Giornate degli Autori) açılışındaysa, değerli bir şimdiki direniş yansıyor perdeye.

Bir Fransa-İran ortak imali olan “Güneş Doğacak” (Aftab Mishavad), alışılmış kategoriler ötesinde “deneysel politik sinema” diye tanımlanabilecek; tiyatrosal, toplumsal, siyasal ve felsefi boyutlarıyla son derece özgün, tahminen sıkıntı, fakat çok ta varlıklı bir sinema…

Kendisi de bir tiyatro adamı olan Najafi, İranlı genç bayan oyuncularla birlikte sahneye koymaya çalıştığı özgün bir piyesin provalarına davet ediyor izleyicisini. Direktör ve oyuncular, Aristofanes’in yaklaşık 2500 yıl evvel kaleme aldığı, seks grevi yaparak şiddet yanlısı savaşçı eşlerini cezalandıran bayanların başkaldırısını anlatan “Lysistrata” isimli oyununu, İranlı bayanların yeni uğraşına uyarlamak için kolları sıvamışlardır. Provalar sırasında patlayan sokak şovları, direktörü ve sinemanın hiçbir karesinde yüzlerini görmediğimiz bayan oyuncuları, kendilerini sorgulamaya ve pozisyonlarını tartışmaya iteleyecektir. Tiyatro gerçek hayatla iç içe geçmiş, herkes toplumsal direnişteki yerini ve rolünü de tartışmaya başlamıştır…

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.