EKONOMİ – 57 hayali gemi ile akaryakıt vurgunu yaptılar… Son yılların en dikkat çeken dolandırıcılık dosyasına ilişkin operasyon Eylül 2020’de yapıldı. 12 ili kapsayan operasyonda 60 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler arasında Altınbaş Petrol’ün sahipleri Sofu, Ali ve İnan Altınbaş kardeşler de yer aldı.
Maliye’ye yapılan bir ihbar sonrası başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan 148 sayfalık iddianame, aralarında kamu görevlilerinin de olduğu şüphelilerin, dikkat çeken bir dolandırıcılık düzeneğini geliştirdiğini ortaya koydu.
Onlarca kişilik organizasyonda çok sayıda firma kullanıldı. Sanıklar, 70 gemiye ÖTV’siz akaryakıt verilmiş gibi evrak düzenledi. Bu gemilerden 13’ü farklı zamanlarda inşa edildi. Ancak anılan gemilerden bir kısmı faaliyet dışıyken bir kısmının da sökülmek üzere tersanelere çekildiği anlaşıldı.
Vurgunun en büyük kısmı ise hayali 57 gemi üzerinden yapıldı. Sanıkların bir kısmı, 57 gemiyi inşa edilmiş gibi evrak düzenledi. Kâğıt üzerinde üretilmiş gibi görünen gemilerin sicil kayıtları yapıldı. Bu gemiler için denize elverişlilik belgeleri ve ÖTV’siz yakıt almalarını sağlayan defter düzenledi. Hayali gemi üretimlerinin bir kısmına ilişkin evrak düzenlemesinde Photoshop programı dahi kullanıldı.
ÖTV’siz akaryakıt verilmiş gibi gösterilen gemilerden bazılarının hurdaya çıkarıldığı anlaşıldı.
57 hayali geminin sahibi konumundaki firmalar ve sahipleri ile ilgili de dikkat çeken bilgiler dosyaya girdi. Buna göre, hayali gemilerin sahibi görünen şirketler Baha Denizcilik Petrol, Döğme Akaryakıt Turizm, Londra Denizcilik ve Liman Hizmetleri, Filama Denizcilik, Turkuaz Petrol Ürünleri AŞ, Kanarya Denizcilik Petrol Ürünleri ve Turkuaz Akdeniz Petrol de dolandırıcılık organizasyonu için kuruldu. İddianamede örgüt lideri olmakla suçlanan Mehmet Ramazan Döğme ile kardeşi Mustafa Döğme, bu şirketlerden 4’ünü, bu şirketleri kurduktan 8 ay sonra, yanlarında şoför olarak çalışan Ercan Karadeniz ve Merdan Çelik’e devretti.
57’si hayali, toplam 70 gemiye ÖTV’siz akaryakıt vermiş gibi gösterilen akaryakıt dağıtım şirketlerinin ise Uluslararası Akaryakıt Dağıtım (Royal), Goldser Petrol, Çeken Petrol, Cen Petrol, RMG Petrol, Z Petrol ve Süper Akaryakıt isimli firmalar, ÖTV’siz yakıt vermiş gibi kullanıldı. Anılan firmaların akaryakıt dağıtım lisansı iptal edildi.
Sanıklardan Cem Güner, yaptığı savunmada adına kayıtlı firmaların hangisi olduğunu bilmediğini söyledi. Baha Denizcilik’in sahibi görünen Selçuk Yavuz ise, evrak üzerinden şirketin sahibi olduğunu kaydetti. Sanıklar Sadık ve Ahmet Çeken ise “Yaptığımız iş usule uygun” dedi. Altuğ Tansel Saravoğlu ise gemilerin hepsinin faal olduğunu savundu. Goldser Petrol’ün gibi görünen Kadir Bilen ise “Ben şirkette sadece çalışandım” dedi. İsmail Çevrim ise “Ben Z Petrol’ün sahibi gibi görünsem de esasında bu şirketin gerçek sahibi Mahsum Uslu’dur” diye konuştu. Büşra Göğdemir ise çalışanı olduğu Süper Akaryakıt adına bir dizi evrağa imza atığını söyledi. Ergün Koç ise kaçak avcılık yaptığı teknesinin Ukrayna’da el konulduğunu belirtti. Selahaddin Erdem ise “Bilgim dışında adıma şirket açılmış” dedi. Sanık Halil İbrahim Türkkölesi ise “Suç örgütü üyesi değilim” dedi. Mehmet Tunç Güvenoğlu ise, suçun işlendiği dönemde sahibi olduğu şirketi Beşir Acar’a sattığını kaydetti.
İstanbul Anadolu 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, duruşma savcısı sanıklar için ‘dolandırıcılık’ ve ‘evrakta sahtecilik’ suçundan cezalandırılmalarını istedi. Mahkeme ise tüm sanıklar için beraat kararı verdi. Gerekçeli kararda, iddianameye konu eylemlerin idari yaptırım gerektiren suçlar olduğu kaydedildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı avukatı karara İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı.
Bu arada, 57 hayali geminin tescil işlemlerini yapmakla suçlanan kamu görevlileri Ahmet Yücesan, Ahmet Kabacı, Raif Derya Süllüer ve Nüzhet Bilgin’in dosyası ise ayrıldı.
Kaynak:halktv.com.tr