enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Kar Yağışlı
7°C
Bursa
7°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Advert

3 ülkeden Ukrayna tahılına ithalat yasağını uzatma kararı

Macaristan Başbakanı Orban, “Brüksel’deki bürokratlar Avrupalı çiftçilerin sorunlarına bir kez daha göz yumuyor; Macaristan, Polonya ve Slovakya, Ukrayna ithalat yasağını ulusal bazda uzatıyor” dedi.

3 ülkeden Ukrayna tahılına ithalat yasağını uzatma kararı
17.09.2023 03:52
33
A+
A-

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun AB üyeleri Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan’a Ukrayna’dan tahıl ürünleri ithal edilmesine yasak getiren kararın 15 Eylül itibarıyla sona erdiğini duyurmasının ardından Macaristan Başbakanı Viktor Orban konuya ilişkin açıklama yaptı. Viktor Orban, “Macaristan, Polonya ve Slovakya, Ukrayna ithalat yasağını ulusal bazda uzatıyor” ifadelerini kullandı.

DHA’nın haberine göre, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından bugün bir açıklama yapan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Afrika’ya gitmesi gereken Ukrayna tarım ürünlerinin Orta Avrupa pazarına girdiğini belirterek Macaristan, Polonya ve Slovakya’nın Ukrayna’ya uygulanan ithalat yasağını ‘ulusal bazda’ uzattığını duyurdu.

Orban, paylaşımında, “Meseleyi kendi elimize almanın zamanı geldi! Afrika’ya gitmesi gereken Ukrayna tarım ürünleri, Orta Avrupa pazarlarına akın ediyor. Brüksel’deki bürokratlar Avrupalı çiftçilerin sorunlarına bir kez daha göz yumuyor, bu nedenle Macaristan, Polonya ve Slovakya, Ukrayna ithalat yasağını ulusal bazda uzatıyor” dedi.

POLONYA: BU YASAĞI KENDİMİZ UZATACAĞIZ

Polonya Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Robert Telus da 15 Eylül Cuma günü yaptığı açıklamada Avrupa Birliği Komisyonu’nun Ukrayna tahılına uygulanan ambargoyu uzatmadığını vurgulayarak Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve bakanlar kurulunun imzasıyla ambargonun Polonya’da uygulanacağını duyurdu.

Bakan Telus, konuya ilişkin açıklamasında, “Bu yasağı kendimiz uzatacağız‼️ Polonyalı çiftçilerin çıkarları bizim için en önemlisi‼️ Ukrayna tahılı Polonya’ya gelmeyecek‼️” ifadelerini kullandı. İhracat yasağının bugün gece yarısı devreye alınacağı bilgisi paylaşıldı.

Ne olmuştu?

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla Ukrayna’dan önemli miktarda tahıl ve gıda ürünü kara yoluyla Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlanmıştı. Ukrayna tarım ürünleri özellikle sınır ülkeleri olan Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ile yakındaki Bulgaristan piyasalarına girmişti. Ucuz Ukrayna tahıl ve gıda ürünleri bu ülkelerdeki çiftçileri rahatsız etmiş ve hükümetler Ukrayna ürünlerine yasak uygulamaya başlamıştı.

AB Komisyonu da Ukrayna’dan tahıl ithalatına karşı ülkelerin kaygılarını gidermek için ürünlerin transit geçişine izin verilmesi halinde çiftçilere ilave destek sağlanmasını ve bazı Ukrayna ürünlerine kısıtlama getirilmesini içeren bir plan hazırlamıştı. AB’nin 2 Mayıs’ta uygulamaya konan geçici tedbirleri kapsamında Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan, Ukrayna’dan buğday, mısır, kolza ve ayçiçeği ithal etmiyordu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 15 Eylül’de bir açıklama yaparak, üyesi Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan’a Ukrayna’dan tahıl ürünleri ithal edilmesine yasak getiren kararın bugün sona ereceğini bildirdi. 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.