enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

3 Haziran Sabahı Gerçekleşeceği Söylenen “Gezegen Geçit Töreni” Hakkında Açıklama

3 Haziran Sabahı Gerçekleşeceği Söylenen “Gezegen Geçit Töreni” Hakkında Açıklama
REKLAM ALANI
30.05.2024 12:28
29
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

3 Haziran Sabahı Gerçekleşeceği Söylenen “Gezegen Geçit Töreni” Hakkında Açıklama Geçtiğimiz günlerde bazı haber sitelerinde ve sosyal medyada, 3 Haziran sabahı gezegenlerin gökyüzünde dizileceği ve “Gezegen Geçidi” veya “Gezegen Geçit Töreni” adı verilen bir olayın gerçekleşeceği bilgileri yer aldı. Bu bilgilere ek olarak, bilimsel temelden yoksun ve doğru olmayan görsellerle birlikte sunulan bu olaya açıklık getirmek istiyoruz.

3 Haziran Sabahı Gerçekleşeceği Söylenen “Gezegen Geçit Töreni” Hakkında Açıklama 

3 Haziran Sabahı Gerçekleşeceği Söylenen “Gezegen Geçit Töreni” Hakkında 

BURSA – Gezegenlerin gökyüzündeki konumu, Güneş çevresindeki yörüngelerine bağlı olarak sürekli değişir. Bazen birkaç gezegen, bazen de tümü sabah veya akşam gökyüzünde görülebilir. Bu sırada iki ya da daha fazla gezegen çok yakın konumda olabilir veya neredeyse eşit aralıkta dizilmiş gibi görünebilirler. Bu olayların gezegenimize bir etkisi ya da bilimsel olarak bir önemi olmasa da, amatör gözlemciler bu olayları gözlemekten keyif alırlar.

GUHEM Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi olarak, izlenmeye değer bu tür olayları her ayın başında ve bazen olay gününde sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla duyurmaktayız. Ancak “Gezegen Geçit Töreni” ve benzeri şekilde yapılan abartılı haberlerin gerçeği yansıtmadığını gördüğümüzde, bu durumun gökyüzüne ilgi duyan vatandaşlarımız için hayal kırıklığı yarattığını gözlemliyoruz. Bu nedenle GUHEM olarak bu açıklamayı yapmayı gerekli gördük.

3 Haziran’da Ne Olacak?

3 Haziran’da gezegenlerin tümü sabah gökyüzünde yer alacak, ancak yalnızca iki gezegen, Mars ve Satürn, gözlem için uygun konumda olacak. Deneyimli gözlemciler, koşullar uygun olursa çok kısa süreliğine Merkür ve Jüpiter’i de görebilecekler. 3 Haziran’da ufuktan yükseklik sırasına göre hangi gezegen nasıl görünecek, ayrıntılar aşağıda verilmiştir:

Venüs: Güneş’e çok yakın konumda ve onunla birlikte doğacak, bu nedenle gözlenemeyecek. (Venüs, önümüzdeki aylarda akşam gökyüzünde yer alacak.)

Jüpiter ve Merkür: Gündoğumundan yaklaşık yarım saat önce doğacak, bu sırada hava aydınlanmış olacağından gezegenleri seçmek zor olacak.

Uranüs: Normalde bir dürbünle görülebilir, ancak gezegen doğduğunda hava aydınlanmaya başlamış olacağından gezegeni gökyüzünde dürbünle bile bulmak zor olacak.

Mars: Sabaha karşı 03:00 civarında doğacak ve sabah hava aydınlanırken doğu ufku üzerinde yer alacak. Ay, gezegenin hemen solunda yer aldığından gezegeni gökyüzünde bulmak ve turuncu rengi sayesinde tanımak kolay.

Neptün: Mars ile Satürn arasında, Satürn’e daha yakın konumda yer alacak. Neptün’ü görmek için bir dürbün veya teleskop şarttır. Gezegeni gökyüzünde bulabilmek içinse deneyimli bir gözlemci olmak gerekir.

Satürn: Saat 01:45 gibi doğacak ve sabah hava aydınlanmaya başladığında güneydoğu ufku üzerinde iyice yükselmiş olacak. Bölgedeki en parlak gökcismi olduğundan gezegeni tanımak kolay.

3 Haziran sabahı hava aydınlanmadan önce doğuya bakan gözlemciler Ay’ı, onun hemen yanındaki Mars’ı ve güneydoğuda yükselmiş olan Satürn’ü görebilecek. İlerleyen günlerde Jüpiter de ufkun üzerinde yükselecek ve bu iki gezegene katılacak.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.