Cumhuriyetin kuruluş öyküsünü yeni nesillere aktarma misyonuyla hayata geçirilen “1923” müzikali, Güçlü PSM’de sahnelendi
İSTANBUL (AA) – Cumhuriyetin kuruluş kıssasını yeni nesillere aktarma misyonuyla tiyatroseverlerin beğenisine sunulan “1923” müzikali, Kuvvetli PSM Turkcell Sahnesi’nde seyirciyle buluştu.
Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Piu Entertainment ve Güçlü Performans Sanatları Merkezi (PSM) ortak üretimi müzikalin başrollerinde Kerem Alışık, Özge Özder ve Ece Dizdar yer alıyor.
Gösterim öncesi basın mensuplarına açıklamada bulunan oyuncu Kerem Alışık, 100. yılda bu türlü bir projenin içerisinde yer almaktan dolayı gurur duyduğundan bahsederek, “Cumhuriyet bizim için çok pahalı ve değerli; karakterimiz, hamasetimiz, bağımsızlığımız… Bu şovda de ulusal gayretin bugünlere kadar gelen sürecini hem dans hem koreografi hem de tiyatral oyunlarla 80 dakika içerisinde izleyicilerimizle birlikte paylaşıyoruz.” dedi.
Alışık, oyunda müze müdürü Hakkı Bey’i canlandırdığını aktararak, “Gururla, onurla, memnunluk ve büyük bir coşkuyla bu oyun bizi sahnede sıkı bir biçimde tutuyor. Müzikalde emeği olan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Oyuncu Ece Dizdar, “1923” müzikalinin 7’den 70’e herkesin beğenisi toplayabilecek bir üretim olduğunu vurgulayarak, “Özellikle çocuklarımıza bu türlü bir oyunu sahneliyor olmak çok değerli. Bütün yaratıcı takımımıza teşekkür ediyorum. İçinde bulunmak çok keyifli ve değerliydi.” tabirlerini kullandı.
Oyundaki bir öbür başrol oyuncusu Özge Özder ise ulusal hisleri ve vatan sevgisi yüksek bir Türk bayanı olduğunu tabir ederek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yaşına denk gelmek ve bu türlü bir oyunda yer almak gurur verici, kendimi çok şanslı hissediyorum. Bu imal yalnızca bir tiyatro oyunu olarak isimlendirilemeyecek derecek kapsamlı bir gösteri aslında. Dans, müzik ve teknolojik gösterimleriyle Türkiye’nin en büyük şovlarından birisi.” dedi.
Işık ve ses dizaynından dans koreografilerine, canlı orkestra kullanımından periyot kostümlerine kadar Ulusal Uğraş ile başlayarak Cumhuriyetin kuruluşunu ele alan müzikalde, bir müze gezisi sırasında kaybolan, kendilerini Mustafa Kemal Atatürk’ün Ulusal Gayret’i başlattığı Bandırma Vapuru’nda bulan dört arkadaşın öyküsü anlatılıyor.
Yekta Kopan, Mert Dilek ve Mehmet Ergen tarafından kaleme alınan yapıtın direktörlüğünü Mehmet Ergen ile Lerzan Pamir, müziklerini Tuluğ Tırpan üstlenirken koreografisini Beyhan Murphy, tarih danışmanlığını ise Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan yaptı.
Müzikalin dekor dizaynına Robert Innes Hopkins, kostüm dizaynına Gül Sağer, ışık dizaynına Malcolm Rippeth ve Douglas O’Connell imza attı.
Müzikal, yarın da seyircinin beğenisine sunulacak.